روش های تشخیصی:
اگر دکتر به وجود دیابت در فرزندتان مشکوک شده است، انجام آزمایشی را توصیه خواهد کرد. آزمایش اولیه ای که برای تشخیص دیابت در بچه ها استفاده می شود عبارت است از:
• تست تصادفی قند خون: در این تست در یک زمان تصادفی و پیش بینی نشده یک نمونه خون از شما گرفته خواهد شد. مقادیر قند خون به صورت میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) یا میلی مول در لیتر (mmol/L) بیان می شوند. بدون در نظر گرفتن آخرین زمانی که فرزندتان غذا خورده است اگر سطح قند خون او اتفاقی مساوی و یا بیش از mg/dL 200 یا mmol/L 11.1 باشد بنا بر مبتلا بودن وی به دیابت تعبیر می شود.
اگر نتایج تست قند خون تصادفی، ابتلا به دیابت را در فرزندتان نشان ندهند ولی دکتر با توجه به علایمی که در کودکتان مشاهده می کند بازهم به دیابت مشکوک باشد، انجام آزمایش های دیگری به شرح زیر را تجویز خواهد نمود:
• آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (A1C): این تست خونی نشانگر میانگین قند خون در طی 3-2 ماه گذشته است. این تست برای اندازه گیری درصد قند خون چسبیده به هموگلوبین به کار می رود (هموگلوبین پروتئینی است که مسئول حمل اکسیژن را برای گلبول های قرمز خون است). در سطوح بالاتر قند خون احتمال اتصال قند به هموگلوبین بیشتر می گردد. اگر سطح A1C در 2 تست جداگانه معادل و یا بیشتر از 6.5 درصد باشد نشانگر بیماری دیابت است. اگر نتیجه در محدوده بین 6 و 6.5 درصد باشد به عنوان مرحله پر دیابت (پیش دیابت) تعبیر می شود (پردیابت به معنای مرحله قبل از دیابت و وضعیتی است که خطر ابتلا به دیابت در آن بالا می باشد).
• آزمایش قند خون ناشتا: تست دیگری که ممکن دکتر تجویز نماید آزمایش گلوکز خون ناشتا است. اگر سطح قند خون ناشتای فرزندتان در 2 تست جداگانه معادل و یا بیشتر از mg/dL 126 یا mmol/L 7 باشد، به عنوان دیابت در فرزندتان تشخیص داده می شود.
• سایر تست ها: اگر در فرزندتان دیابت تشخیص داده شد، دکترتان انجام آزمایشهای خونی را برای بررسی اتو آنتی بادی هایی که در دیابت نوع 1 رایج هستند تجویز خواهد نمود که این کار به دکترتان در تشخیص دقیق بین دیابت نوع 1 و 2 کمک می کند. همچنین حضور کتونها در ادرار کودک (تولیداتی ناشی از تجزیه چربی ها در بدن) احتمال ابتلا به دیابت نوع 1 را بیشتر از نوع 2 تقویت می نماید.
بعد از تشخیص بیماری دیابت نوع 1
وقتی که دیابت نوع 1 در فرزندتان تشخیص داده شد. او می بایست مرتباً به پزشک معالجش مراجعه کند و تحت نظر وی باشد تا از مدیریت خوب بیماری در کودک اطمینان حاصل شود.
در طول این ملاقاتها، دکتر همچنین سطوح A1C کودکتان را چک خواهد کرد. ممکن است سطوح مطلوب هموگلوبین A1C برای فرزندتان بسته به سن او و برخی عوامل دیگر متفاوت باشد، اما انجمن دیابت آمریکا عموماً پیشنهاد می کند که بهتر است برای تمام کودکان سطوح A1C حداکثر 7.5 درصد باشد.
روش های درمانی:
درمان دیابت نوع 1 شامل رعایت یکسری دستورالعمل ها برای تمام عمر می باشد، (از جمله: پایش منظم قند خون، مصرف دوز مناسب انسولین، تغذیه سالم و ورزش مرتب) برای کودکان بیمار هم استثنایی وجود ندارد و باید تمام موارد مذکور رعایت گردند و به موازات اینکه کودک بزرگ می شود و دستخوش تغییرات می گردد الگوی درمان بیماری اش هم به تدریج تغییر خواهد کرد. در طول گذشت سالها، ممکن است فرزندتان نیازمند ایجاد تغییرات در دوزهای مصرف انواع انسولین و یا الگوی غذایی و یا داروهای مصرفی اش گردد.
اگر مدیریت دیابت بچه تان شما را سردرگم کرده است، آن را در یک زمان مشخص در یک روز قرار دهید. بعضی از روزها شما قند خون بچه تان را به صورت کامل و دقیق مدیریت خواهید کرد و برخی روزهای دیگر ممکن است اینگونه به نظرتان برسد که هیچ چیز به خوبی کار نمی کند .فراموش نکنید که شما در درمان فرزندتان تنها نیستید بلکه در ارتباطی نزدیک با گروه درمانی فرزندتان (اعم از پزشک، آموزش دهنده دیابت و رژیم شناس) تا جایی که امکان دارد برای حفظ سطح قند خون وی نزدیک به حد نرمال، همکاری خواهید داشت.
پایش قند خون
بسته به روش درمانی و نوع انسولینی که کودک شما بدان نیاز دارد ممکن است نیاز باشد که حداقل روزی 3 مرتبه (و به احتمال زیاد برای دفعات بیشتر) قند خون فرزندتان را بررسی و ثبت نمایید. این امر نیازمند نمونه گیری مکرر از انگشت کودک (سوراخ کردن نوک انگشت دست) می باشد. در هر حال این روش نیاز به انجام نمونه گیری های مکرر از انگشت فرزندتان دارد ولی همچنین روش های سنجش دیگری نیز هستند که از نواحی دیگر بدن نیز نمونه گیری می نمایند. پایش مداوم قند خون تنها راه برای کسب اطمینان از حفظ سطح قند خون کودکتان در محدوده مطلوب می باشد که این محدوده مطلوب ممکن است به موازات رشد و تکامل فرزندتان دستخوش تغییراتی گردد. پزشک معالج می تواند در جهت دانستن سطح قند مطلوب برای فرزندتان شما را یاری رساند. پزشک معالج ممکن است از شما بخواهد که گزارشاتی از سطوح قند خون را ثبت کرده و نگه دارید و یا ممکن است خودش اطلاعات را از دستگاه اندازه گیری قند خون دانلود کند.
پایش قند خون مداوم (CGM)
جدیدترین راه برای سنجش سطوح قند خون است و ممکن است مفید ترین راه برای مردمی که دچار افت قند خون ناگهانی می گردند باشد. CGM دستگاهی است با استفاده از فرو بردن یک سوزن نازک در زیر پوست به بدن متصل می گردد و سطح قند خون را هر چند دقیقه یک بار چک می کند. CGM هنوز به اندازه وسایل استاندارد پایش قند خون مورد توجه واقع نشده است بنابراین به عنوان روشی جایگزین برای ارزیابی قند خون محسوب نمی گردد، اما به عنوان یک ابزار اضافه و تکمیلی مورد توجه واقع شده است.