التهاب مری معمولاً بسته به دلیل آن طبقه بندی می شود. در برخی موارد، بیش از یک عامل منجر به التهاب مری می شود.
التهاب مری ناشی از ریفلاکس
ساختار دریچه مانند اسفنگتر پایینی مری معمولاً محتویات اسیدی معده را از مری دور نگه می دارد. اگر این دریچه زمانی که نباید باز باشد، باز شود و یا به درستی بسته نشود، محتویات معده ممکن است به مری بازگردد (ریفلاکس معده به مری). بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) شرایطی است که این بازگشت اسید به طور مکرر اتفاق می افتد. از عوارض GERD التهاب مزمن و آسیب بافتی مری است.
التهاب ائوزینوفیلیک مری
ائوزینوفیل ها سلول های سفید خونی هستند که نقش کلیدی در واکنش های آلرژیک دارند. در التهاب ائوزینوفیلیک مری حجم زیادی از این سلول های سفید خون در مری تجمع پیدا می کنند و بیشتر در پاسخ به یک آلرژن یا ریفلاکس اسید و یا هر دو این اتفاق می افتد.
در بیشتر موارد، کسانی که مبتلا به این نوع التهاب مری هستند به یک یا چند نوع غذا حساسیت دارند. برخی از غذاهایی که ممکن است التهاب ائوزینوفیلیک مری ایجاد کند شامل شیر، تخم مرغ، گندم، سویا، بادام زمینی، لوبیاها، چاودار و گوشت گوساله می باشد. اگرچه، آزمایش های مرسوم آلرژی برای تشخیص این غذاهای آلرژی زا قابل اعتماد نیستند.
افراد مبتلا به التهاب ائوزینوفیلیک مری ممکن است آلرژی های غیرغذایی دیگری نیز داشته باشند. مثلاً آلرژن های استنشاقی مانند گرده، ممکن است در برخی موارد تاثیرگذار باشد.
التهاب مری ناشی از دارو
خیلی از داروهای خوراکی اگر برای طولانی مدت در تماس با جدار مری بمانند، می توانند آسیب بافتی ایجاد کنند. برای مثال، اگر قرصی را با مقدار آب کم یا اصلاً بدون آب میل کنید، خود قرص یا بخش هایی از آن ممکن است در مری بماند. داروهای مرتبط با التهاب مری عبارتند از:
- مسکن ها مانند آسپیرین، ایبوپروفن و سدیم ناپروکسن
- آنتی بیوتیک ها مانند تتراسایکلین و دوکسی سایکلین
- پتاسیم کلراید، که برای درمان کمبود پتاسیم استفاده می شود.
- بیسفوسفونات ها، مانند alendronate، که برای درمان ضعف و شکستگی استخوان ها (استئوپروز یا پوکی استخوان) استفاده می شود.
- کوئینیدین ها، که برای درمان مشکلات قلبی کاربرد دارد.
التهاب عفونی مری
عفونت قارچی، ویروسی یا باکتریایی بافت مری می تواند منجر به التهاب شود. التهاب عفونی مری نادر بوده و بیشتر در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند مبتلایان به ایدز یا سرطان، رخ می دهد.
قارچی که به طور معمول در دهان وجود دارد به نام کاندیدا آلبیکان، شایع ترین دلیل التهاب عفونی مری است. این عفونت ها اغلب با عملکرد ضعیف سیستم ایمنی، دیابت، سرطان و آنتی بیوتیک درمانی همراه هستند.