روش های تشخیصی:
تشخیص نارسایی خوردن بر اساس نشانه ها، علائم و عادات غذا خوردن می باشد. زمانیکه پزشکان مشکوک به احتمال ابتلای فردی به نارسایی خوردن می شوند، یکسری تست ها و آزمایشات را تجویز می کنند. این تست ها کمک به تشخیص دقیق تر کرده و عوارض احتمالی مرتبط را مورد ارزیابی قرار می دهند. شما برای تشخیص هم پزشک و هم یک روانپزشک را ویزیت می کنید.
ارزیابی های جسمانی
این نوع تستها و آزمایشات عبارتند از:
- ارزیابی های آنتروپومتری. شامل اندازه گیری قد، وزن و نمایه توده بدن. سنجش علائم حیاتی مانند ضربان قلب، فشارخون و درجه حرارت بدن. بررسی پوست از لحاظ خشکی و دیگر مشکلات، گوش دادن به صدای قلب و شش ها و معاینه شکم.
- تست های آزمایشگاهی. شامل تست کامل شمارش سلول های خونی (CBC) و تست های اختصاصی تر دیگری به منظور بررسی سطوح الکترولیت ها و پروتئین، و نیز در جهت بررسی عملکرد کبد، کلیه و تیروئید. همچنین ممکن است آزمایش ادرار نیز انجام شود.
- تست های دیگر. در برخی موارد از اشعه X به منظور بررسی شکستگی های استخوانی، پنومونی و مشکلات ریوی و یا مشکلات قلبی استفاده می کنند. این امکان وجود دارد که از الکتروکاردیوگرام نیز به منظور بررسی وجود آریتمی و اختلالات قلبی استفاده کنند. همچنین در برخی موارد از شما تست تراکم استخوان نیز می گیرند.
- ارزیابی های روحی-روانی علاوه بر آزمایشات و تستهای جسمانی، تحت یکسری ارزیابی های کامل روحی- روانی نیز قرار خواهید گرفت. روانپزشک سوالاتی در رابطه با عادات غذا خوردن، اعتقادات و باورهای غذایی تان خواهد پرسید. سوالات تمرکز بر تاریخچه رژیم گرفتن های شما، اشتهای کاذب، عذاب وجدان ناشی از خوردن غذا و اقدامات پاکسازی و فعالیت های ورزشی شما دارند. پزشکتان می خواهد بداند شما تصویر بدنی خود را چگونه می بینید و اینکه فکر می کنید دیگران تصویر بدنی شما را چگونه می بینند. ممکن است پرسشنامه ای را برای تکمیل به شما دهند.
معیار های تشخیص
برای اینکه تشخیص نارسایی خوردن در شما را دهند، لازم است که شرایط شما با یکسری معیار ها مطابقت داشته باشد؛ معیارهایی که در دستورالعمل آماری و تشخیصی نارسایی ذهنی (DSM) قید شده و توسط انجمن روانپزشکی آمریکا تنطیم شده اند. هر یک از نارسایی های خوردن معیارهای تشخیصی خاص خود را دارند. روانپزشک به بررسی علائم و نشانه های شما می پردازد، آنها را با معیار های تشخیصی نارسایی های مختلف مقایسه کرده و نهایتاً نوع نارسایی شما را تشخیص می دهد. برخی افراد تمامی معیار های تشخیصی برای یک نارسایی خوردن را ندارند ولیکن همچنان مبتلا به آن نارسایی خاص هستند و به اقدامات درمانی تخصصی در جهت کنترل آن نیاز دارند.
روش های درمانی:
درمان نارسایی خوردن بستگی به نوع آن دارد. ولیکن به طور کل درمان شامل روان درمانی، آموزش تغذیه و دارودرمانی می شود. چنانچه شرایط فرد تهدید کننده زندگی او باشد، نیاز به بستری شدن اورژانسی در بیمارستان می باشد تا وضعیت سلامتی وی تثبیت شود.
روان درمانی
روان درمانی های انفرادی به یادگیری در زمینه چگونگی تغییر عادات غلط غذایی به عادات سالم کمک می کنند. شما یاد می گیرید چگونه غذا خوردن و خلق و خوی خود را کنترل کنید. به شما مهارت هایی در حل مشکل و راهکارهای سالم برای مقابله با موقعیت های استرس زا را یاد می دهند. همچنین روان درمانی در بهبود روابط و نیز بهبود خلق و خوی شما موثر است. نوعی روان درمانی که رفتار درمانی نامیده می شود به طور معمول در درمان نارسایی های خوردن به کار می رود به ویژه در درمان بولیمیا و نارسایی پرخوری افراطی. گروه درمانی نیز در برخی افراد کمک کننده است.
درمان بر مبنای خانواده نیزدرمانی موثر در کودکان و بزرگسالان مبتلا به اختلالات خوردن می باشد. این نوع درمان با این فرض شروع می شود که فرد مبتلا به نارسایی خوردن به هیچ وجه قادر به تصمیم گیری صحیح در رابطه با سلامتی خویش نیست و به کمک از جانب خانواده احتیاج دارد. قسمت مهمی از درمان بر مبنای خانواده شامل اطمینان حاصل کردن آنها از پیگیری الگوهای غذایی سالم و وزن گرفتن فرد مبتلا میشود. این نوع درمان می تواند کمک به حل شدن درگیری های خانوادگی و پشتیبانی تشویقی از جانب اعضای خانواده کند.
بازگرداندن وزن و آموزش تغذیه
چنانچه به دلیل نارسایی خوردن دچار لاغری مفرط شده اید، اولین هدف درمانی برای شما بازگشت به وزن سالم می باشد. در هر وزنی که باشید ،یک متخصص تغذیه و تیم درمانی اش اطلاعاتی در رابطه با یک برنامه غذایی سالم به شما خواهند داد و در طراحی رژیمی به منظور افزایش وزن به شما کمک خواهند کرد و عادات غذایی نرمال و سالم را نیز به شما آموزش خواهند داد. چنانچه مبتلا به پرخوری افراطی باشید، تحت نظارت برنامه های کاهش وزن قرار گرفتن برایتان بسیار مفید خواهد بود.
بستری شدن در بیمارستان
چنانچه دچار مشکلات جدی شده و یا مبتلا به انورکسیا بوده و در برابر خوردن و یا افزودن وزن مقاومت کنید پزشک دستور بستری شدن خواهد داد. بستری شدن با هدف درمان های جسمانی و روحی روانی می باشد. برخی از کلینیک های تخصصی مخصوص درمان اختلالات خوردن موجود می باشند. برخی از پزشکان به جای بستری شدن، برنامه های روزانه را پیشنهاد می کنند. برنامه های تخصصی در اختلالات خوردن ،درمان های فشرده تر در مدت زمان طولانی تر را شامل می شوند.