روش های تشخیصی:
به منظور تشخیص آنمی فقر آهن فاکتورهای زیر توسط یکسری آزمایشات بررسی خواهد شد:
• اندازه و رنگ سلول های قرمز خون: در آنمی فقر آهن، سلول های قرمز خون کوچک تر و رنگ پریده تر از حالت نرمال هستند.
• هماتوکریت: هماتوکریت درصد حجم خون ساخته شما به وسیله سلول های قرمز خون می باشد. به طور کلی سطوح نرمال آن بین 39.9 تا 44.5 درصد برای زنان و 38.8 تا 50 درصد برای مردان بزرگسال می باشد. این مقادیر با توجه به سن شما تغییر می کند.
• هموگلوبین: سطوح کمتر از سطح هموگلوبین نرمال نشان دهنده آنمی می باشد. رنج طبیعی هموگلوبین اغلب 13.5 تا 17.5 گرم (g) در دسی لیتر (dl) از خون برای مردان و 12 تا 15.5 گرم در دسی لیتر برای زنان تعریف می شود. رنج طبیعی برای کودکان با توجه به سن کودک و جنسیت وی متغییر است.
• فریتین: این پروتئین به ذخیره آهن در بدن شما کمک می کند و معمولاً مقدار اندک آن نشان دهنده سطوح پایین آهن ذخیره شده می باشد.
تستهای تشخیصی بیشتر
چنانچه آزمایش خون شما نشان دهنده آنمی فقر آهن باشد این احتمال وجوددارد که پزشک دستور تستهای بیشتر را دهد تا علت ریشه ای مشخص شود. این تست ها عبارتند از:
• آندوسکوپی: غالباً پزشک به منظور بررسی بیشتر به دنبال خونریزی ناشی از فتق هیاتال، زخم معده یا دستگاه گوارش به آندوسکوپی می پردازد. در این روش لوله ای نازک و روشن مجهز به دوربین از طریق گلو وارد معده می شود. این روش به پزشک امکان مشاهده مری (لوله ای که بین گلو تا معده شما قرار دارد) و معده را می دهد تا منشاء خون ریزی را تشخیص دهد.
• کولونسکوپی: به منظور ریشه یابی علت خونریزی در روده های تحتانی، پزشک تان روشی تحت عنوان کولونسکوپی را توصیه می کند. لوله ای نازک، منعطف و مجهز به دوربین در درون رکتوم تعبیه شده و به سمت کولون هدایت می شود. معمولا ً شما در طول آزمایش مسکن دریافت می کنید. کولونسکوپی به پزشک این امکان را می دهد تا درون بخشی از کولون یا تمام قسمت آن و رکتوم را مشاهده کرده و به بررسی منشاء خونریزی درونی بپردازد.
• سونوگرافی: ممکن است زنان تحت اولتراسوند رحمی قرار گرفته تا علت خونریزی های بیش از حد پریودی مانند فیبروم های رحمی مشخص شود.
پزشک تان دستور تست های ذکر شده یا دیگر تست ها را بعد از دوره درمانی با مکمل دهی آهن می دهد.