علت بروز حملات رینود به درستی مشخص نیست اما به نظر می رسد در این بیماری رگ های خونی در دست یا پا واکنش بیش از حد به هوای سرد یا استرس نشان می دهند.
اسپاسم (انقباض) رگ های خونی
در بیماری رینود، در هنگام مواجهه با سرما یا استرس رگ های انگشتان دست و پا منقبض و تنگ شده و درنتیجه به طور موقت جریان خون در این نواحی کم می شود. با گذشت زمان، این رگ های کوچک ضخیم شده و جریان خون کمتر می شود.
هوای سرد شایع ترین عاملی است که می تواند سبب بروز این حملات شود. مواجهه با سرما مثلاً گذاشتن دست ها در آب سرد یا برداشتن چیزی از فریزر یا مواجهه با هوای سرد شایع ترین علل بروز رینود هستند. در برخی افراد استرس های روحی می تواند سبب بروز رینود شود.
رینود اولیه و ثانویه
دو نوع اصلی از این بیماری وجود دارد:
• رینود اولیه که بیماری رینود نیز نامیده می شود. شایع ترین نوع بوده و بر اثر یک بیماری پزشکی زمینه ای ایجاد نمی شود.
• رینود ثانویه که پدیده رینود نیز نامیده می شود. این نوع توسط یک مشکل زمینه ای ایجاد می شود. شیوع رینود ثانویه کمتر از رینود اولیه است اما احتمال جدی تر بودن آن بیشتر است. علائم رینود ثانویه معمولاً در مراحل بعدی زندگی (حدود 40 سالگی) بروز می کند.
علل بروز رینود ثانویه عبارتند از:
• بیماری های بافت همبند. بیشتر افراد مبتلا به بیماری نادر اسکلرودرما که در این بیماری پوست سخت می شود به بیماری رینود مبتلا هستند. سایر بیماری هایی که سبب افزایش احتمال بروز رینود می شوند عبارتند از: لوپوس، آرتریت روماتوئید و سندرم شوگرن.
• بیماری رگ ها. پدیده رینود می تواند با بیماری های مختلف که رگ ها را تحت تاثیر قرار می دهند مانند ساخت پلاک در رگ های تغذیه کننده قلب (تصلب شرایین) یا التهاب در رگ های خونی دست و پا (بیماری بورگر) مرتبط باشد. یک نوع از افزایش فشارخون در شریان ریه ها (پرفشاری خون اولیه) نیز می تواند با رینود مرتبط باشد.
• سندرم تونل کارپال. در این بیماری فشاری بر روی عصب عمده دست (عصب مدیان) وارد شده و سبب بی حسی و درد در دست آسیب دیده می شود. حساسیت این دست ممکن است نسبت به سرما و بیماری رینود افزایش یابد.
• فعالیت های تکراری. تایپ کردن، نواختن پیانو یا حرکات مشابه برای مدت طولانی می تواند خطر بروز رینود را افزایش دهد.
• استعمال سیگار. سیگار سبب انقباض رگ های خونی شده و یک عامل بالقوه برای بروز رینود است.
• جراحت ها. آسیب به دست یا پا مانند شکستگی مچ دست، جراحی و یا یخ زدگی می تواند منجر به بروز پدیده رینود شود.
• برخی داروها. برخی داروها ماند بتا- بلوکرها که برای درمان پرفشاری خون استفاده می شوند، داروهای میگرن که دارای ارگوتامین یا سوماتریپتان هستند، داروهای نقص توجه و بیش فعالی، برخی داروهای شیمی درمانی و داروهایی که سبب تنگ و باریک شدن رگ های خونی می شوند مانند برخی داروهای بدون نسخه با رینود مرتبط هستند.