روش های تشخیصی:
احتمالاً پزشک درباره سابقه پزشکی و درمانی و چگونگی چرخه قاعدگی شما سوالاتی می پرسد. سپس او از شما می خواهد که گزارشی از روزهایی از ماه که خونریزی داشته اید و روزهایی که خونریزی نداشته اید، تهیه کنید. این گزارش باید شامل: مقدار و شدت خونریزی و تعداد پد یا تامپونی که آغشته می شود نیز باشد. پزشک شم را معاینه خواهد کرد و انجام یک یا چند آزمایش را نیز به شما توصیه می کند. برخی از این تست ها عبارتند از:
• آزمایش خون. آزمایش خون از این جهت است که شاید شما به علت از دست دادن خون زیاد، دچار کم خونی شده باشید، همچنین عملکرد تیروئید و انعقاد خون مورد بررسی قرار میگیرد.
• تست پاپ اسمیر. دراین تست مقداری از سلولهای دهانه رحم برای بررسی احتمال عفونت، التهاب و یا سرطان برداشته شده و با میکروسکوپ مورد مطالعه قرار می گیرد.
• بیوپسی از اندومتر (ٍendometrial biopsy). مقداری از بافت داخلی رحم برای بررسی های بیشتر میکروسکوپی برداشته می شود.
• سونوگرافی. در روش سونوگرافی از امواج صوتی برای به تصویر کشیدن رحم، تخمدانها و لگن استفاده می شود.
• سونوگرام هیستروگرام (Sonohysterogram). در این روش از طریق دهانه رحم و رحم مایعی به داخل لوله های رحمی تزریق شده و سپس تحت امواج اولتراسوند قرار میگیرند. این روش به پزشک اجازه می دهد تا سلامت پوشش داخلی رحم را مورد بررسی قرار دهد.
• هیسترسکوپی (Hysteroscopy). یک لوله بسیار باریک که به چراغ کوچکی مجهز شده از طریق دهانه و لوله رحم به داخل رحم فرستاده میشود و به پزشک اجازه میدهد که فضای داخل رحم را مشاهده کند.
• اتساع و کورتاژ. در این روش پزشک دهانه رحم را باز کرده و با وسیله ای که شبیه به قاشق است (curet) بافت داخلی رحم را جمع آوری میکند. این بافت ها در آزمایشگاه مورد مطالعه قرار می گیرد.
پزشک زمانی می تواند تشخیص منوراژی را قطعی بداند که احتمالات دیگر مانند اختلالات قاعدگی، بیماری های دیگر و تاثیر دیگر داروها کاملاً رد شده باشند.
روش های درمانی:
اگر دارو درمانی موفق نباشد، ممکن است شما نیاز به جراحی داشته باشید:
• اتساع و کورتاژ. در این روش دهانه رحم را باز کرده و دیواره پوششی رحم را تراشیده و یا با استفاده از یک مکنده به بیرون می کشند و به این وسیله خونریزی قاعدگی را کاهش می دهند. این روش بسیار معمول بوده و برای درمان منوراژی مفید می باشد. در صورت بازگشت منوراژی، ممکن است نیاز به تکرار این روش داشته باشید.
• تصویربرداری از رحم (هیسترسکوپی). در این روش لوله باریکی که به چراغی مجهز شده است را به داخل رحم می فرستند. این روش مشاهده داخل رحم را ممکن ساخته و به جراحی برداشتن پولیپ کمک می کند. پولیپ می تواند مسبب خونریزی زیاد در دوره قاعدگی باشد.
• سایش دیواره رحم (Endometrial ablation). پزشکان با استفاده از تکنیک های مختلف می توانند لایه پوششی داخلی رحم (endometrium) را برای همیشه بردارند. با تخریب این لایه پوششی خونریزی قاعدگی بسیار کم و یا به طور کلی قطع می شود. انجام این جراحی توانایی باردار شدن فرد در آینده را کاهش می دهد.
• برش دیواره رحم (Endometrial resection). در این روش که یک جراحی الکتریکی است، از سیم حلقوی برای خارج کردن سطح پوششی رحم استفاده می شود. در این روش نیز احتمال باردار شدن در آینده کاهش می یابد.
• برداشتن کامل رحم (Hysterectomy). برداشتن دهانه رحم و رحم، یک روش دائمی برای قطع دوره های قاعدگی می باشد. این جراحی با بیهوشی کامل انجام گرفته و فرد نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد. در صورتی که عمل برداشتن تخمدان ها نیز انجام شود، فرد دچار یائسگی زود هنگام خواهد بود.
به غیر از جراحی هیسترکتومی، در بقیه موارد جراحی به صورت سرپایی انجام می شود و ممکن است بتوانید در همان روز به خانه بازگردید. با این حال ممکن است برای این جراحی بیهوشی عمومی نیاز باشد. اگر منوراژی به علت بیماری های دیگری همچون تیروئید اتفاق افتاده باشد، با درمان علت بیماری مذکور، خونریزی های قاعدگی نیز کاهش می یابد.