روش های تشخیصی:
در ابتدا ممکن است پزشک در طی یک معاینه معمول و با شنیدن سوفل قلبی متوجه وجود مشکل شود. سوفل قلبی صدایی است که هنگامی رخ می دهد که خون به طور غیرطبیعی از طریق قلب یا عروق جریان یابد. سوفل قلبی با استفاده از گوشی پزشکی قابل شنیدن است. در بیشتر موارد سوفل قلبی برای سلامتی کودک خطرناک نبوده و به معنی وجود نقص قلبی نیست. با این حال، در برخی موارد سوفل قلبی ممکن است نشانه جریان غیرطبیعی خون و وجود نقص قلبی باشد.
آزمایشات برای تشخیص نقص مادرزادی قلب
آزمایشات برای تشخیص نقص مادرزادی قلب عبارتند از:
• اکوکاردیوگرام جنینی. این روش امکان تشخیص نقص قلبی را قبل از تولد نوزاد فراهم می سازد. در این روش، پزشک یک اولتراسوند انجام می دهد. امواج صوتی اولتراسوند تصویری از قلب جنین ایجاد می کند.
• اکوکاردیوگرام. پزشک ممکن است از یک اکوکاردیوگرام برای تشخیص نقص مادرزادی قلب پس از تولد کودک استفاده کند. این روش غیرتهاجمی به پزشک امکان مشاهده قلب در حال تپش و تشخیص ناهنجاری ها در ماهیچه و دریچه های قلب را می دهد.
• الکتروکاردیوگرام. این روش غیرتهاجمی فعالیت الکتریکی قلب را ثبت کرده و به تشخیص نقص قلب یا اختلال در ریتم قلب کمک می کند.
• عکس برداری از قفسه سینه با اشعه ایکس X. اشعه X بزرگ بودن قلب و وجود خون اضافی یا سایر مایعات در ریه ها را نشان می دهد. این علائم می توانند نشانه نارسایی قلبی باشند.
• پالس اکسیمتری. این آزمایش مقدار اکسیژن خون کودک را اندازه گیری می کند. یک سنسور یا حسگر در انتهای انگشت کودک قرار می گیرد تا مقدار اکسیژن در خون کودک را ثبت نماید. اگر میزان اکسیژن بیش از حد کم باشد نشان دهنده مشکل قلبی است.
• کاتتریزاسیون قلبی. در این آزمایش، یک کاتتر یا لوله نازک و انعطاف پذیر در کشاله ران کودک درون رگ خونی قرار گرفته و به سمت قلب هدایت می شود. کاتتریزاسیون برخی اوقات لازم است زیرا ممکن است نسبت به اکوکاردیوگرام جزئیات بیشتری در مورد نقص قلبی را در اختیار پزشک قرار دهد. علاوه براین، برخی روش های درمانی می توانند در طول کاتتریزاسیون قلبی انجام شوند.
روش های درمانی:
نقص مادرزادی قلب ممکن است در برخی موارد هیچ تاثیر طولانی مدتی بر روی سلامت کودک نداشته باشند. نقص هایی مانند وجود سوراخ کوچک، ممکن است حتی خود به خود و با افزایش سن کودک بهبود یابند. با این حال برخی نقایص قلبی، جدی بوده و بلافاصله پس از تشخیص نیاز درمان دارند. با توجه نوع نقص قلبی کودک روش های درمانی که پزشک به کار می برد، عبارتند از:
• درمان با استفاده از کاتتریزاسیون. در این روش نقص قلبی با استفاده از تکنیک کاتتریزاسیون و بدون جراحی که سبب باز شدن قفسه سینه و قلب شود، درمان می شود. در این روش پزشک یک کاتتر یا لوله نازک را وارد ورید پا کرده و به کمک تصاویر اشعه X به سمت قلب هدایت می کند. روش کاتتر اغلب می تواند برای رفع سوراخ ها یا مناطق باریک مورد استفاده قرار گیرد.
• عمل جراحی قلب باز. در برخی موارد، پزشک نمی تواند با استفاده از کاتتر نقص قلبی کودک را درمان کند. در این موارد، ممکن است کودک به جراحی نیاز داشته باشد. نوع جراحی به وسعت نقص قلبی بستگی دارد. برای برخی نقایص مادرزادی قلب، مانند وجود سوراخ در قلب، جراحی قلب با حداقل تهاجم ممکن است انجام شود. بااین حال، نقایص مادرزادی قلب معمولاً با استفاده از جراحی قلب باز درمان می شوند.
در هر دو نوع جراحی نیاز به توقف فعالیت قلب به طور موقت و استفاده از ماشین جهت گردش خون در سراسر بدن است. تفاوت بزرگ بین دو نوع جراحی این است که در یک عمل جراحی با حداقل تهاجم جراحان می توانند از طریق دنده ها و با استفاده از یک سوراخ کوچک جراحی را انجام دهند. در جراحی قلب باز، قفسه سینه باید باز شود. این جراحی ها از روش های مهم درمانی بوده و مدت زمان لازم جهت بهبودی کودک قابل توجه است.
• پیوند قلب. اگر نقص قلبی جدی بوده و قابل درمان نباشد، پیوند قلب لازم است.
درمان طولانی مدت
برخی کودکان مبتلا به نقایص مادرزادی قلب در طول زندگی به چندین روش درمانی و جراحی نیاز دارند. اگرچه کودکان مبتلا به نقایص قلب به طور قابل توجهی بهبود می یابند اما به غیر از افراد مبتلا به نقایص بسیار ساده، اغلب افراد حتی بعد از جراحی نیاز به مراقبت مداوم دارند:
• نظارت و درمان مادام العمر. حتی اگر کودک شما جراحی شود، وضعیت کودک نیازمند پیگیری برای بقیه عمر است. در ابتدا، این امر توسط متخصص قلب کودکان و سپس توسط متخصص قلب بزرگسالان انجام می شود. نقص مادرزادی قلب می تواند زندگی کودک در دوران بزرگسالی را تحت تاثیر قرار دهد زیرا این بیماری می تواند منجر به بروز مشکلات دیگر شود. این نکته حائز اهمیت است که با افزایش سن کودک وضعیت قلب کودک و نیاز به مراقبت مداوم را به او یادآوری کنید.
• محدودیت ورزشی. والدین کودک مبتلا به نقص مادرزادی قلب ممکن است حتی پس از درمان نیز نگران بازی و فعالیت کودک باشند. اگرچه برخی از کودکان ممکن است نیاز به محدود کردن مقدار یا نوع ورزش داشته باشند، اما بسیاری از این کودکان می توانند در فعالیت های طبیعی یا نسبتاً طبیعی شرکت کنند. پزشک کودک می تواند در مورد فعالیت های ایمن برای کودک اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهد. اگر انجام برخی فعالیت ها برای کودک خطرناک تشخیص داده شد، کودک را به انجام سایر فعالیت ها تشویق کنید. اگرچه کودکان با یکدیگر متفاوت هستند، اما اکثر کودکان مبتلا به نقص مادرزادی قلب زندگی سالم و مولدی خواهند داشت.
• پیشگیری از عفونت. با توجه به نوع نقص مادرزادی قلب و جراحی انجام شده برای درمان آن، ممکن است کودک به اقداماتی جهت پیشگیری از عفونت نیاز داشته باشد. برخی اوقات، یک نقص مادرزادی قلب می تواند خطر عفونت (در دیواره قلب یا دریچه های قلب) را افزایش دهد. بدین علت، کودک ممکن است جهت پیشگیری از عفونت نیاز به دریافت آنتی بیوتیک ها قبل از انجام جراحی های اضافی یا اعمال دندانپزشکی داشته باشد.
برخی کودکان مانند کودکانی که دریچه قلبی مصنوعی دارند، بیشتر در معرض عفونت قرار دارند. کودکانی که طی 6 ماه گذشته جهت جایگذاری یک دستگاه مصنوعی تحت عمل جراحی قرار گرفته اند نیز بیشتر در معرض خطر عفونت قرار دارند.