روش های تشخیصی:
در حین ویزیت، پزشک به علائمی توجه می کند که می توانند فاکتورهای علیتی نیز باشند. احتمالاً جلسه شما شامل این موارد خواهد بود:
• بررسی تاریخچه پزشکی
• معاینات بالینی با تمرکز ویژه بر شکم و اندام های تناسلی
• نمونه ادرار برای بررسی عفونت، لکه های خون یا سایر ناهنجاری ها
• بررسی های نورولوژیکی مختصر برای تعیین مشکلات اعصاب لگنی
• تست های استرس ادراری، که در آن پزشک ادرار زمان سرفه یا فشار را بررسی می کند.
تست های عملکرد مثانه
ممکن است پزشک تست های اورودینامیک را توصیه کند که برای ارزیابی عملکرد مثانه بکار می رود. بررسی در بیشتر زنانی که بی اختیاری ادراری استرسی غیرپیچیده دارند یا در آنهایی که سابقه جراحی قبلی، پرتودرمانی لگنی، بیماری های نخاعی یا دیابت پیشرفته دارند، ضروری نیست.
تست های عملکرد مثانه عبارتند از:
• اندازه گیری باقیمانده ادرار پس از دفع. اگر در خصوص توانایی در خالی کردن مثانه به طور کامل نگرانی هایی وجود داشته باشد، به ویژه در سنین بالاتر یا در صورت داشتن سابقه جراحی مثانه یا ابتلا به دیابت، تست کارایی مثانه لازم است. برای اندازه گیری باقیمانده ادرار پس از دفع، لوله نازکی (بنام کاتتر) از طریق میزراه وارد مثانه می شود. کاتتر باقیمانده ادرار را کشیده و اندازه می گیرد؛ و یا پزشک متخصص از اسکن التراسوند (سونوگرافی) استفاده می کند که امواج صوتی را به تصاویر مثانه و محتوای آن تبدیل می کند.
• اندازه گیری فشار مثانه. برخی افراد به ویژه اگر بیماری های عصبی در نخاع داشته باشند، نیازمند سیستومتری هستند. در این تست فشار مثانه و نواحی اطراف آن در هنگام پُر شدن اندازه گرفته می شود. یک کاتتر برای پُر کردن آهسته مثانه با مایع گرم استفاده می شود. تست های نشت ادرار در زمان پر شدن به منظور بررسی بی اختیاری استرسی انجام می گیرد.
این پروسه می تواند در ترکیب با بررسی جریان فشار استفاده شود که در آن میزان فشار مورد نیاز مثانه برای تخلیه کامل اندازه گیری می شود.
• ایجاد تصویر از مثانه در زمان عملکرد. ویدئوهای اورودینامیک برای ایجاد تصویر از مثانه در زمان پر و خالی شدن استفاده می شوند. مایعات گرم همراه با رنگ استفاده می شوند تا پر شدن تدریجی مثانه با استفاده از کاتتر به خوبی با اشعه ایکس نشان داده شود. پس از پُر شدن مثانه، تصویر برداری در زمان خالی شدن مثانه نیز ادامه دارد.
• سیستوسکوپی. این نوع از معاینه مثانه و میزراه با استفاده از وارد کردن اسکوپ به مثانه صورت می گیرد. این روند، معمولاً در مطب انجام می شود.
شما و پزشک باید در مورد نتایج تست ها بحث کرده و استراتژی های درمان را بررسی کنید.
روش های درمانی:
ممکن است پزشک ترکیبی از استراتژی های درمانی را برای پایان دادن به دوره های بی اختیاری و یا کاهش دفعات آن توصیه کند. اگر یک علت زمینه ای یا فاکتور علیتی مثل عفونت مجاری ادراری تشخیص داده شود، درمان مناسب آن نیز باید انجام شود.
رفتار درمانی
رفتار درمانی می تواند به شما در کاهش دوره های بی اختیاری استرسی کمک نماید. درمان هایی که پزشک به شما توصیه می کند، عبارتند از:
• ورزش های عضلات کف لگن. ورزش های kegel عضلات کف لگن و اسفنکترهای ادراری را تقویت می کند. پزشک یا کاردرمان می تواند به شما کمک کند تا این ورزش ها را به درستی انجام دهید. همانند سایر فعالیت های روتین، میزان اثر بخشی Kegel نیز به انجام منظم آن وابسته است.
• دریافت مایعات. پزشک می تواند مقدار و زمان مایعات مصرفی در طول روز را برای شما تعیین نماید. همچنین پزشک ممکن است توصیه کند که از نوشیدنی های کافئینه و الکلی پرهیز نمایید تا بدانید که چگونه این محرک های رژیمی بر عملکرد مثانه شما اثرگذار هستند. اگر از برنامه دریافت مایعات استفاده می کنید و از محرک های رژیمی پرهیز کرده اید، حتماً بی اختیاری ادرار در شما به طور چشمگیری بهبود می یابد و شما تصمیم خواهید گرفت که آیا تغییر الگوی دریافت مایعات یا ترک کافئین و الکل برای بهبود این مشکل ارزش دارد یا خیر؟
• تغییرات سالم در سبک زندگی. ترک سیگار، کاهش وزن یا درمان سرفه مزمن می تواند خطر بی اختیاری استرسی را کاهش داده و علائم شما را بهبود بخشند.
• رفتن منظم به دستشویی. اگر به بی اختیاری پیچیده مبتلا باشید، احتمالاً پزشک به شما توصیه می کند که برای رفتن به دستشویی (بازعادتی به مثانه) برنامه ای داشته باشید. هر چه دفعات دفع در شما بیشتر باشد، دفعات و یا شدت دوره های بی اختیاری فوریتی کاهش می یابد.
ابزارها
ابزارهای ویژه ای برای زنان طراحی شده است که به کنترل بی اختیاری استرسی کمک می کند، از جمله:
• شیاف واژینال. نوعی شیاف مخصوص بی اختیاری ادراری که به شکل یک حلقه با دو برآمدگی است و در دو طرف میزراه قرار می گیرند که توسط پزشک یا پرستار در جای خود قرار داده می شود. این وسیله به حمایت از پایه مثانه به منظور پیشگیری از نشت ادرار در طول فعالیت به ویژه زمانی که مثانه دارای پرولاپس باشد، کمک می کند. این شیاف نیازمند برداشت و تمیز کردن روتین است. شیاف ها معمولاً در افرادی استفاده می شوند که پرولاپس اندام های لگنی دارند.
• یک شیء یکبار مصرف فتیله شکل در داخل میزراه گذاشته می شود که به عنوان مانعی برای پیشگیری از نشت ادرار عمل می کند. معمولاً از این ابزار برای پیشگیری از بی اختیاری ادرار در حین فعالیت استفاه می شود اما می تواند در طول روز نیز پوشیده شود. این وسیله برای استفاده 24 ساعته نیست و تنها در موارد نادر مورد استفاده قرار می گیرد.
جراحی
مداخلات جراحی برای درمان بی اختیاری ادرار برای بهبود انسداد اسفنکتر یا حمایت از گردن مثانه طراحی شده اند. گزینه های جراحی عبارتند از:
• عوامل حجم دهنده قابل تزریق. پلی ساکاریدهای سنتتیک یا ژل ها می تواند به داخل بافت اطراف بخش فوقانی میزراه تزریق شود. این مواد به نواحی اطراف میزراه حجم داده و توانایی بسته شدن اسفنکتر را بهبود می بخشند. از آنجایی که این مداخلات نسبتاً غیرتهاجمی بوده، می توانند به عنوان گزینه هایی پیش از جراحی در نظر گرفته شوند. با این حال، یک درمان دائمی نیست. تزریقات متعدد برای بیشتر افراد لازم است.
• کولپوسوسپنسیون رتروپوبیک. این پروسه جراحی، به صورت لاپاراسکوپی یا برش شکمی انجام می شود و برای دوختن به لیگامانت ها یا استخوان ها به منظور بالا کشیدن و حمایت بافت های نزدیک گردن مثانه و بخش های فوقانی میزراه استفاده می شود. این کار معمولاً در ترکیب با سایر روش ها برای درمان زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی استفاده می شود که دچار افتادگی مثانه نیز هستند (پرولاپس مثانه).
• جراحی اسلینگ. این روش رایج ترین روند انجام شده در زنانی است که بی اختیاری ادراری استرسی دارند. در طی این روش، جراح از بافت های خود فرد، مواد سنتتیک، بافت های حیوانی و یا دهنده های بافت برای ایجاد اسلینگ استفاده می کند که از میزراه حمایت میکند. این تکنیک علائم بی اختیاری ادراری استرسی را در برخی مردان تسکین می دهد.
• اسفنکتر مصنوعی قابل باد کردن. این ابزار توسط جراحی ایمپلنت شده و عمدتاً برای درمان مردان بکار می رود، اما می تواند در موارد نادر برای زنان نیز مورد استفاده قرار گیرد. یک کاف که دور بخش فوقانی میزراه را می گیرد، عملکرد اسفنکتر را انجام می دهد. لوله های رابط کاف را به یک بالون تنظیم فشار در ناحیه لگنی مرتبط کرده و به صورت یک پمپ دستی در کیسه بیضه عمل می کند. اگرچه نادر، اما اگر این شیء در زنان قرار داده شود، پمپ در زیر لب ها تعبیه می گردد.