روش های تشخیصی:
برای تعیین اینکه آیا به آمفیزم مبتلا هستید یا خیر، احتمالاً پزشک شما انواعی از آزمایش ها را توصیه می کند.
عکسبرداری
عکس سینه می تواند به تشخیص آمفیزم پیشرفته و رد سایر علل تنگی نفس کمک کند. اما ممکن است حتی با وجود ابتلا به آمفیزم، یافته های عکس سینه ی شما طبیعی باشد. توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) ترکیبی از تصاویر اشعه ایکس گرفته شده از جهات مختلف برای ایجاد تصویری مقطعی از ارگان های داخلی است. اگر عمل جراحی ریه برای شما در نظر گرفته شود، احتمالاً پزشکتان یک سی تی اسکن ریه از شما می خواهد.
تست های آزمایشگاهی
جهت تعیین اینکه آیا ریه ها در انتقال اکسیژن به جریان خون و در گرفتن دی اکسید کربن از آن به خوبی عمل می کنند یا نه، خون گرفته شده از شریان مچ دستتان مورد آزمایش قرار می گیرد.
تست های عملکرد ریه ها
این آزمایش های غیرتهاجمی میزان هوایی که ریه ها می توانند در خودشان نگه دارند را اندازه گیری کرده و مشخص می کنند که آیا هوا به خوبی به داخل و خارج از ریه ها جریان می یابد یا نه. همچنین این آزمایش ها می توانند تعیین کنند که آیا ریه ها اکسیژن را به خوبی به جریان خون می رسانند یا نه. یکی از معمول ترین این تست ها با استفاده از یک وسیله ی ساده به نام اسپیرومتر است که شما در داخل آن می دمید.
روش های درمانی:
آمفیزم قابل درمان نیست، اما درمان می تواند به تسکین علائم آن و آهسته کردن سرعت پیشرفت بیماری کمک کند:
• توانبخشی ریوی. برنامه ی توانبخشی ریوی می تواند تکنیک ها و تمرینات تنفسی ای را به شما آموزش دهد که این تکنیک ها می توانند به کاهش تنگی نفس و بهبود توانایی شما در انجام تمرینات ورزشی کمک کنند.
• درمان تغذیه ای. شما توصیه هایی در رابطه با تغذیه ی مناسب را نیز دریافت خواهید کرد. در مراحل اولیه ی آمفیزم، بسیاری از افراد نیاز به کاهش وزن دارند، درحالیکه اغلب افراد در مراحل بعدی آمفیزم نیاز به افزایش وزن دارند.
• اکسیژن مکمل. اگر شما به آمفیزم شدید به همراه سطح پایین اکسیژن خون مبتلا هستید، استفاده ی منظم از اکسیژن در منزل و در هنگام ورزش می تواند تسکین دهنده باشد. بسیاری از افراد 24 ساعته از اکسیژن استفاده می کنند. اکسیژن معمولاً از طریق یک لوله ی باریک که در داخل سوراخ بینی شما جای می گیرد، استفاده می شود.
جراحی
بر اساس شدت آمفیزم شما، ممکن است پزشکتان 2-1 نوع از جراحی های زیر را توصیه کند:
• جراحی برای کاهش حجم ریه. در این روش جراح بخش های کوچکی از بافت آسیب دیده ی ریه را جدا می کند. حذف بافت های بیمار می تواند به بافت های باقی مانده ی ریه اجازه دهد گسترش یابند و کارآمدتر از گذشته عمل کنند و در نهایت می تواند به بهبود تنفس کمک کند.
• پیوند ریه. اگر شما آمفیزم شدید داشته باشید و سایر درمان ها ناموفق باشد پیوند ریه مطرح می گردد.