روش های تشخیصی:
تشخیص آرتریت روماتوئید در مراحل اولیه بیماری مشکل است زیرا علایم و نشانه های اولیه بیماری می تواند مشابه با علایم بیماری های دیگر باشد. آزمایش خون یا معاینه فیزیکی خاصی برای تشخیص دقیق بیماری آرتریت روماتوئید وجود ندارد.
پزشک در طول معاینه جسمی، تورم مفاصل، قرمزی و وجود گرما را در مفاصل بررسی می کند. همچنین پزشک رفلکس های عصبی و قدرت عضلات را در بدن شما مورد بررسی قرار می دهد.
آزمایشات خونی
در بدن افراد مبتلا به بیماری آرتریت روماتوئید مقدار سرعت رسوب گلبول های قرمز (ESR) افزایش می یابد. افزایش ESR نشان دهنده وجود التهاب در بدن می باشد. سایر آزمایشات خونی برای تشخیص آرتریت روماتوئید شامل تست روماتوئید فاکتور (RF) و آنتی بادی های ضد پپتید حلقوی سیترولینه (Anti-CCP) می باشد.
تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس
پزشکتان ممکن است برای کمک به بررسی میزان پیشرفت آرتریت روماتوئید با گذشت زمان در مفاصل شما، تصویربرداری از طریق اشعه ایکس را توصیه کند.
روش های درمانی:
پزشکتان ممکن است شما را به یک نفر ارجاع دهد تا ورزش های مفید برای حفظ انعطاف پذیری مفاصل را آموزش ببینید. این فرد می تواند روش های راحت تر انجام فعالیت های روزمره با استفاده از مفاصل آسیب دیده را نیز به شما آموزش دهد. به عنوان مثال، اگر انگشتان شما زخمی باشد شما می توانید با استفاده از ساعد خود اشیاء را بردارید.
استفاده از وسایل کمکی می تواند فشار روی مفاصل دردناک را کمتر کند. به عنوان مثال، یک چاقوی آشپزخانه مجهز به دسته اره ای می تواند از مفاصل مچ دست و انگشتان شما محافظت کند. ابزارهایی مانند سگک دکمه می تواند لباس پوشیدن را برای شما راحت تر کند. کاتالوگ ها و محل های عرضه تجهیزات پزشکی می توانند در این مورد کمک کننده باشند.
جراحی
اگر مصرف داروها در جلوگیری از آسیب مفاصل یا کند کردن روند آسیب رسانی به مفاصل مؤثر نباشند، پزشکتان ممکن است روش های جراحی را برای ترمیم مفاصل آسیب دیده انتخاب کند. جراحی می تواند امکان استفاده از مفاصلتان را برای شما فراهم کند. همچنین جراحی می تواند در کاهش درد و اصلاح بدشکلی های مفصل مؤثر باشد. جراحی در بیماری آرتریت روماتوئید می تواند به یکی از روش های زیر یا ترکیبی از آنها انجام گیرد:
• تعویض کل مفصل: در این روش جراحی، جراح شما بخش های آسیب دیده مفصل شما را خارج می کند و یک پروتز فلزی یا پلاستیکی را جایگزین آن می کند.
• ترمیم تاندون: التهاب و آسیب مفصلی که در بیماری آرتریت روماتوئید رخ می دهد می تواند باعث نازک شدن یا پاره شدن تاندون های اطراف مفاصل شما گردد. جراح شما ممکن است بتواند این تاندون های آسیب دیده را ترمیم کند.
• جوش دادن مفصل (فیوژن مفصل): در مواردی که امکان انجام عمل تعویض مفصل وجود نداشته باشد، ممکن است جوش دادن مفصل به روش جراحی برای ثابت کردن محل مفصل یا جادادن آن در محل خود و کاهش درد پیشنهاد گردد.
روش های جراحی ممکن است خطراتی مانند خونریزی، عفونت و درد را به همراه داشته باشند. در مورد خطرات و فواید روش های جراحی با پزشکتان صحبت کنید.