کنترل وزن در دوران بارداری
کنترل وزن در دوران بارداری

کنترل وزن در دوران بارداری


1 ـ نان:
خانم‌های باردار تقریبا بیشترین نیاز خود را از این گروه فراهم می‌کنند. البته این نکته قابل توجه است که بین نیاز و رفع احتیاج تفاوت قایل شویم. هر خانم در طول حاملگی، روزانه به 300 کیلوکالری انرژی بیشتر نیاز دارد. اگر انرژی به میزان کافی نباشد، پروتئین بجای آن که جهت نقش حیاتی خود در رشد و تکامل ذخیره شود، به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار می‌گیرد. غذاهای این گروه دارای مقادیر بالای کربوهیدرات هستند که منبع اولیه انرژی می‌باشند.
حبوبات یک منبع خوب برای پروتئین هستند که به عنوان سازنده بافت‌های بدن برای مادر و بچه می‌باشد. در طی 6 ماهه آخر حدود یک کیلوگرم پروتئین توسط مادر ذخیره می‌شود. البته قسمت عمده پروتئین از منابع حیوانی مثل گوشت و مرغ می‌باشد. بسیاری ازحبوبات غنی از آهن و ویتامین ب  هستند. نیاز به آهن در جریان حاملگی زیاد می‌شود و از آنجایی که نیاز به آهن درطی 4 ماهه اول بارداری کم است، دراین مدت تجویز آهن اضافی ضرورتی ندارد ولی بعد از این باید علاوه بر رعایت رژیم غذایی، قرص آهن نیز مصرف شود.


2 ـ سبزیجات:
سبزیجات می‌توانند مقدار زیادی از ویتامین‌ها از جمله آ و ث و مواد معدنی و فیبر را فراهم کنند. یکی از مشکلات خانم‌های باردار در دوران بارداری یبوست است که با مصرف سبزی‌ها این مشکل برطرف می‌شود. نیاز به ویتامین ث  در حاملگی 70 درصد بیشتر از زمان غیرحاملگی است که یک رژیم معمولی خوب به راحتی این مقدار را در اختیار مادر قرار می‌دهد. کلم، حبوبات، سیب زمینی، اسفناج، دانه‌های سبز و گوجه‌فرنگی غنی از ویتامین ث هستند و به جذب آهن موجود در غذاها کمک می‌کنند. بدن ما ذخیره ویتامین  ث ندارد و با مصرف درست مواد غذایی احتیاج به این ویتامین براحتی فراهم می‌شود. سبزیجات سبز تیره و زرد تیره مانند هویج یا زردک، سیب زمینی، فلفل سبز و کلم بروکلی سرشار از ویتامین آهستند که برای رشد و سلامت بدن مادر و جنین لازم است.


3 ـ میوه‌ها:
میوه‌هایی مثل پرتقال، گریپ فروت، نارنگی، لیمو و انگور منشا بسیار خوبی برای ویتامین ثهستند. هر خانم باردار می‌تواند در روز چندین بار از این گروه استفاده کرده و نیاز خود را به ویتامین‌هایی مثل آ و ث  برآورده کند. بطورمثال آب میوه یا میوه تازه را با صبحانه یا بین غذا، میوه تازه یا خشک یا سالاد میوه را به همراه ناهار و کمپوت میوه را برای دسر و شام مصرف کند.


4 ـ گوشت:
پروتئین که یک ماده اصلی برای مادر و نوزادش می‌باشد به طور مشخص در این گروه وجود دارد. ویتامینی که تنها در این گروه وجود دارد ویتامین ب 12 است. در مادرانی که گیاهخوار هستند، ذخایر ویتامین ب 12 نوزادان آنها پایین است. این گروه جزو گروه‌های اصلی غذایی برای مادران باردار به حساب می‌آید که باید در وعده‌های غذایی آنها گنجانده شود.


5 ـ شیر و ماست:
محصولات لبنی میزان زیادی از احتیاجات غذایی را برآورده می‌کنند، بخصوص کلسیم و پروتئین که در این مواد می‌باشد. در طول حاملگی حدود 30 گرم کلسیم در مادر تجمع می‌یابد که اکثر آن در اواخر حاملگی در جنین ذخیره می‌شود.
کلسیم ماده اصلی در تشکیل استخوان و دندان است. اگر جذب کلسیم مادر کافی نباشد، جنین از کلسیم استخوان‌های مادر استفاده می‌کند که این باعث می‌شود مادر در آینده دچاراستئوپروز یا پوکی استخوان  شود.
هر خانم باردار باید سعی کند در روز حداقل یک لیوان شیر مصرف کند. اگر مادری از مزه شیر راضی نیست، باید آن را با اضافه کردن موادی مانند کاکائو و امثال آن برای خود قابل قبول سازد یا با اضافه کردن آن در سوپ یا پنیر رنده شده یا سالاد و یا هر طریقی دیگر آن را مصرف کند. البته این شامل آن دسته از افراد که مشکل گوارش داشته قادر به تحمل شیر نیستند نمی‌باشد که در این صورت به جای آن می‌توانند معادل آن یک فنجان ماست یا پنیر استفاده کنند و یا از روش درمان این مشکل بهره ببرند.
اگر چه بستنی به علت شیر موجود در آن کلسیم دارد، ولی برای تامین کلسیم لازم یک خانم باردار باید یک فنجان و نیم از این مواد مصرف شود. زیرا در بستنی علاوه بر شیر مقدار زیادی شکر و هوا هست که این باعث کاهش میزان شیر و کلسیم لازم می‌شود. البته منابع غیرلبنی کلسیم مانند ماهی ساردین و ماهی آزاد نیز می‌باشند.
باید توجه داشت که چربی‌ها و روغن و شکر با احتیاط مصرف شوند.


نکات تغذیه ای برای دوران بارداری

  • در نهایت آرامش و سکون باید باشند.
  • از حرص خوردن و عصبی شدن باید پرهیز نمایند.
  • سعی کنند که در دوران بارداری از داشتن یبوست مزاج خودداری کنند.
  • نود درصد غذاهای مصرفی مادر باردار بهتر است که از مواد غذایی گیاهی باشد.
  • در صورت تمایل می تواند دو درصد غذای مصرفی از مواد غذایی دریایی و یا حیوانی باشد.
  • روزانه از میوه جات و سبزیجات تازه فصل به خوبی استفاده کرده و همراه سالاد از جوانه گندم استفاده نماید.
  • روغن مصرفی مادر باردار بهتر است که فقط از روغن زیتون بکر استفاده شود.
  • مادران باردار بهتر است که در طول بار داری خود از مواد غذایی مانند : زعفران و کنجد و کلیه فرآورده های کنجد استفاده نکنند به جز یک هفته مانده به زایمان.
  • مادران باردار بهتر است که شب زود به خواب رفته و صبح زود از خواب بیدار شوند و در هوای پاک و آزاد به مدت 30 دقیقه اقدام به پیاده روی نمایند.
  • این نوع مادران بهتر است که هرلقمه غذا را 40 تا 50 بار جویده و 2 لقمه کمتر میل کنند.
  • روزانه 6 لیوان آب میل کنند، نیم ساعت قبل و دوونیم ساعت بعد از غذا و سعی کنند که پُرخوری نکنند.
  • هنگام خواب اگر می خواهند در رختخواب پهلو به پهلو شوند، ابتدا نشسته و کمی صبر کنند و به جهتی که می خواهند به خواب بروند.
  • مادران باردار بهتر است که در محل هایی که بگو مگو و تنش وجود دارد، حضور پیدا نکنند.
  • به این نوع مادران توصیه می شود که روزانه مقداری عسل و مغز بادام خام را به صورت شیر میل کنند تا آرامش کافی داشته باشند.
  • مادران باردار بهتر است که سالاد فصل را با لیمو ترش تازه و روغن زیتون و کمی عسل مخلوط کرده و قبل از غذا میل کنند و خوب بجوند.
  • مادران بارداردر طول بارداری بهتر است که از لباس های نخی و گشاد استفاده کنند، که برای سلامتی آنان بسیار مفید است.
  • داشتن افکار آرام و آزاد و استفاده از نعمت های خوب الهی و نداشتن ناراحتی های گوارشی بهترین و مهمترین توصیه ای است برای مادران باردار.
  • خانمهایی که حساس و زود رنج، عصبی و خود خور هستند نباید باردار شوند در غیر این صورت دچار بیماری های عدیده ای خواهند شد و سلامتی خود و جنین خود را به مخاطره خواهند انداخت.
  • اینگونه مادران، موجود بیمار و علیلی را به جامعه بشری تحویل خواهند داد و شخص بیمار یک عمر زجر خواهد کشید و افکار مغشوشی را خواهد داشت. که بارها ناظر این امر بوده ایم.
  • در صورت رعایت مسائل فوق مادران باردار از سلامتی و نشاط خاصی برخوردار خواهند بود و جنین سالم و با نشاطی را به جامعه بشری تحویل خواهد داد.

منبع:

http://drzolghadr.com

 

تعداد بازدید: 977

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.