اختلالات هورمونی بر روی عملکرد مغز اثر گذاشته و در نتیجه باعث چاقی، آکنه صورت و بدن، ریزش موی سر، رشد موهای زائد، تغییر حالات رفتاری، ایجاد افسردگی، دل نگرانی، اضطراب، زود رنجی، کاهش تمرکز، انرژی و میل جنسی فرد میشود. این اختلالات میتواند در سنین مختلف از نوجوانی تا بزرگسالی اتفاق بیفتد.
نمونههایی از خدمات ما در حوزه مشاوره اختلالات هورمونی عبارتند از:
تشخیص و درمان تغییرات رفتاری پیش از قاعدگی در نوجوانان، زنان جوان و بزرگسالان
ارزیابی و درمان علائم پیش از قاعدگی مانند تغییرات حالات رفتاری، افسردگی، مشکل در خوابیدن، گُر گرفتگی، زود رنجی، خستگی و اختلالات حافظه
مشاوره در مورد مشکلات جنسی مانند نداشتن میل جنسی
معاینه و درمان تغییر حالات رفتاری حین حاملگی و بعد از تولد فرزند یا افسردگی بعد از حاملگی، مشکلات بعد از شیردهی، اختلال در خواب و حافظه
مشاوره در مورد عوارض دارویی
ارزیابی و درمان مشکلات رفتاری با روشهای درمانی هورمونی و یا تجویز قرصهای ضد بارداری
آنچه در مورد هورمونها باید دانست
هورمونها تأثیر قابل توجهی بر سلامت زنان دارند. هورمونها تک نقش هستند اما در تعامل با یکدیگر اثر زیادی بر روی بدن دارند و باعث تحریک سیستمهای مختلف بدن میشوند.
هنگامی که اختلالات هورمونی رخ میدهد علائمی مشابه با بلوغ و یائسگی ایجاد میکند اما این اختلالات میتوانند در هر سنی مشاهده شوند.
اختلالات هورمونی عوارض متعددی دارد که شامل سندرم پلیکیستیک تخمدان (PCOS-Polycystic Ovarian Syndrom)، اندومتریوزیس (Endometriosis) و نامنظم شدن قاعدگی میباشد.
هورمونها موادی بسیار قوی هستند که با وجود مقدار کم، بر تکتک سلولها اثر میگذارند. هورمونها توسط گلاندها وارد خون شده و به سلولها انتقال مییابند که با تأثیر بر سلولها، کارایی مغزی و فیزیکی بدن را تغییر میدهند.
هنگامی که در اثر استرسهای فیزیکی یا روحی و یا افزایش سن عدم توازن هورمونها رخ میدهد، تأثیر هورمونها منقطع شده و سیگنالها در زمان درست به مکان مورد نظر نمیرسند. در برخی موارد کارایی سلول به طور کامل از بین میرود. در موارد دیگر نیز سلولها بیش از حد تحریک میشوند. این بینظمیها در موارد خفیف منجر به بروز علائم نامطلوب شده و در موارد شدید باعث ایجاد بیماریهای مزمن میشود.
جهت حفظ سلامت بدن باید آزاد سازی هورمونی در سطحی نرمال تنظیم شود که این امر از طریق مکانیزمهای پَسخورد مثبت و منفی انجام میپذیرد. به دلیل پیچیدگی این تعاملات، یک مشکل هورمونی به ندرت از یک نوع هورمون بروز میکند بلکه مجموعهای از هورمونها را در بر میگیرد. به علاوه، ایجاد مشکل در توازن هورمونها توسط یک گلاند و یا مجموعهای از گلاندها میتواند موجب عدم کارایی دیگر گلاندها شود.
علائم اختلالات هورمونی
از علائمی که میتواند در اثر اختلالات هورمونی ایجاد شود عبارتند از:
- آکنه یا پوست چرب
- نفخ
- کاهش تراکم استخوان
- کاهش توانایی تولید مثل
- افسردگی
- افزایش موهای صورت و بدن
- گُر گرفتگی
- پریودهای دردناک و شدید
- پریودهای نامنظم
- زود رنجی
- تحلیل ماهیچهها
- ریزش موهای سر
- کاهش میل جنسی
- اختلالات حافظه
- تغییرات بین حالات رفتاری
- دل نگرانی
- تعرق شدید هنگام شب
- کاهش تمرکز
- اختلال در خواب
- درد یا فیبروکیستیک پستانها
- مشکل در کنترل ادرار
- خشکی واژن
- افزایش وزن
در صورت بروز اختلالات هورمونی
هنگامی که اختلالات هورمونی مشاهده میشود جهت تشخیص دقیقتر، آزمایش خون و یا آزمایش هورمونی بزاق تجویز میشود. بدون انجام آزمایشهای مذبور، شناخت هورمونی که از توازن خارج شده و یا میزان اختلاف آن از سطح نرمال، بسیار دشوار است. همچنین برای جلوگیری از اثرات نامطلوب افزایش سن که در اثر عدم توازن هورمونی رخ میدهد انجام تستهای آزمایشگاهی و مشاوره شخصی با متخصص توصیه میشود. از آنجا که درمان هر فرد متفاوت از سایر بیماران است باید با ترکیبی از روشهای درمانی مناسب، مشکل را حل کرد.
منبع :
http://iromloo.com
تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.