روش های تشخیصی:
معمولاً پره اکلامپسی طی چکاپ فشارخون در طول بارداری و بدنبال آن با تست ادرار مشخص می شود. تشخیص آن به وجود فشارخون بالا و پروتئین در ادرار پس از هفته 20 بارداری بستگی دارد. وجود موادی موسوم به مارکرهای بیوشیمیایی در خون و ادرار، نشانه های هشدار دهنده برای پره اکلامپسی هستند. به همین دلیل باید در اوایل بارداری و بطور منظم طی بارداری، مراقبت پزشکی دریافت کرد.
فشارخون بیش از 140/90 در بارداری، غیرطبیعی است. اما اگر یکبار فشارخون بالا دیده شد، به این معنی نیست که حتماً پره اکلامپسی دارید. اگر فشارخونتان در مرحله اول در محدوده غیرطبیعی بوده و یا بیش از فشار خون معمولتان بوده است، پزشک بررسی بیشتری انجام می دهد. اگر فشارخونتان برای بار دوم به فاصله ی 6 ساعت پس از بار اول باز هم غیرطبیعی بود، پزشک به وجود پره اکلامپسی مشکوک می شود و ممکن است چندین بار دیگر نیز فشارخون و پروتئین ادرارتان بررسی شود.
اگر پره اکلامپسی تشخیص داده شده باشد، پزشک آزمایش های اضافی دیگری نیز توصیه می کند، از جمله:
- آزمایش های خون: این آزمایش ها چگونگی عملکرد کبد و کلیه ها و اینکه آیا تعداد پلاکت های خون و سلول هایی که به لخته شدن خون کمک می کنند فعالیت طبیعی دارند یا خیر را نشان می دهند.
- تست جمع آوری ادرار در طولانی مدت: نمونه های ادراری که طی حداقل 12 تا 24 ساعت جمع آوری می شوند، می توانند میزان پروتئین از دست رفته از طریق ادرار که شاخصی برای شدت پره اکلامپسی است را مشخص کنند.
- اولتراسوند (سونوگرافی) جنین: ممکن است پزشک پایش رشد جنین را مشخصاً از طریق اولتراسوند توصیه کند. در این روش، امواج صوتی با فرکانس بالا به بافتهای ناحیه شکمتان فرستاده می شوند. این امواج صوتی، از پیچ و خم ها و بافتهای مختلف بدنتان از جمله جنین عبورمی کند. امواج صوتی بصورت الگوی نواحی تاریک و روشن است که تصویری از جنین را روی نمایشگر ایجاد می کند و داخل رحم را بصورت الکترونیکی نمایش میدهد یا ضبط می کند.
- آزمایش بدون استرس یا نمایه بیوفیزیکی: با این آزمایش می توانید از دریافت اکسیژن و مواد مغذی کافی توسط جنین اطمینان حاصل کنید. تست بدون استرس ، روشی ساده برای چک کردن فعالیت قلبی جنین در زمان حرکتش است. اگر ضربان قلب جنین حداقل به میزان 15 بار در دقیقه در مدت حداقل 15 ثانیه برای 2 بار در فاصله ی 20 دقیقه ای افزایش یافت، عملکرد قلب جنین بسیار خوب است. در نمایه بیوفیزیکی، اولتراسوند را با تست بدون استرس ترکیب می کنند تا اطلاعات بیشتری درباره ی تنفس جنین، تون، حرکات و حجم مایع آمنیوتیک در رحم فراهم کند.
روش های درمانی:
استراحت در بستر:
اگر در اواخر بارداری هستید و پره اکلامپسی خفیف دارید، احتمالاً پزشک استراحت در بستر را برای کاهش فشارخون، افزایش جریان خون به جفت و فرصت بالغ شدن جنین به شما توصیه می کند. در چنین شرایطی به استراحت در بستر و ایستادن و نشستن فقط در مواقع ضروری نیاز دارید. گاهی پزشک ممکن است از شما بخواهد که چند بار در هفته برای چک کردن فشارخون، سطوح پروتئین ادرار و سلامت جنین به وی مراجعه کنید.
بستری شدن در بیمارستان:
اگر پره اکلامپسی شدیدتر بود، ممکن است به بستری در بیمارستان نیاز پیدا کنید. در بیمارستان نیز بطور منظم آزمایشات غیراسترسی یا نمایه بیوفیزیکی برای پایش سلامت جنین و اندازه گیری حجم مایع آمنیوتیک انجام می شود. فقدان مایع آمنیوتیک، نشانه ای از ناکافی بودن خون ارسالی به جنین است.
زایمان:
اگر پره اکلامپسی در اواخر بارداریتان تشخیص داده شد ، ممکن است پزشک فوراً القای درد زایمان را توصیه کند. آمادگی گردن رحم، آغاز به باز شدن (اتساع) و روان و نرم شدن هم عاملی برای تعیین امکان یا زمان ایجاد درد زایمان است.
در موارد وخیم تر، در نظر گرفتن سن داخل رحمی جنین یا آمادگی گردن رحم، امکان پذیر نیست. اگر انتظار ممکن نباشد، پزشک در اوایل بارداری زایمان یا عمل سزارین را ترتیب می دهد. ممکن است طی زایمان برای افزایش جریان خون رحم و پیشگیری از تشنج ، سولفات منیزیم به صورت وریدی داده شود.
پس از زایمان، ظرف چند هفته فشارخون به حد طبیعی برمی گردد.