روش های تشخیصی:
جهت تصمیمگیری بهترین و مناسبترین درمان برای سکته مغزی شما، تیم فوریتهای پزشکی نیاز به ارزیابی نوع سکتهای که داشتهاید و اینکه چه مناطقی از مغز شما تحت تاثیر این سکته قرار گرفتهاست، دارند. همینطور باید سایر عوامل احتمالی که ممکن است باعث بروز این علائم و نشانهها شوند را نیز در نظر گرفت و بررسی کرد، مثل تومور مغزی و یا حساسیتهای دارویی. ممکن است پزشک از آزمایشاتی جهت تعیین احتمال خطر بروز سکته مغزی شما استفاده نماید که عبارتند از:
• معاینه بدنی: پزشک از شما و یا اعضای خانواده شما در مورد علائم و نشانههایی که هنگام شروع حمله داشتهاید و اینکه در حال انجام چه کاری بودهاید، سوال خواهد کرد. سپس ارزیابی خواهد کرد که آیا این علائم و نشانهها هنوز ثابت و پابرجا هستند یا خیر. همچنین در مورد اینکه چه داروهایی استفاده میکنید و آیا تا به حال هرگونه ضایعه و یا صدمهای به سر را داشتهاید یا خیر، از شما سوال خواهد شد. در مورد سابقه فردی یا خانوادگی بیماری قلبی، TIA و یا سکته مغزی نیز از شما پرسیده میشود. پزشک فشارخون شما را اندازهگیری کرده و از یک گوشی پزشکی جهت سمع قلب شما و یا شنیدن صدای whooshing و یا bruit بر روی عروق گردنی (کاروتید) استفاده خواهد کرد که میتواند مشخصکننده آترواسکلروز باشد. همچنین ممکن است از یک افتالموسکوپ جهت بررسی علائم و نشانههایی از وجود کریستالهای ریز کلسترول و یا لختههایی در عروق خونی پشت چشم شما استفاده نماید.
• آزمایشات خون: جهت ارائه اطلاعات مهم به اعضاء تیم درمانی این امکان وجود دارد که چندین مورد آزمایش انجام دهید: در مورد سرعت انعقاد و لخته شدن خون، بالا یا پایین بودن غیرطبیعی قند خون، و اینکه آیا شاخصهای مهم شیمیایی خون شما طبیعی است یا خیر و نیز احتمال وجود عفونت در شما. زمان انعقاد خون، سطح قند خون و نیز شاخصهای کلیدی شیمیایی خون، به عنوان بخشی از برنامه مراقبتی و درمانی سکته شما باید در نظر گرفته شود. همچنین عفونت نیز باید درمان گردد.
• سیتیاسکن توموگرافی کامپیوتری: تصاویر مغزی، نقش کلیدی و مهمی در تشخیص اینکه آیا شما دچار سکته مغزی شدهاید و یا اینکه چه نوعی از سکته مغزی را تجربه کردهاید، ایفا مینماید. در یک سیتیاسکن، از یک سری پرتوهای اشعه ایکس جهت خلق تصاویر دقیق و واضح از مغز شما، استفاده میشود. سیتیاسکن میتواند خونریزی مغزی، تومورهای مغزی، سکتههای مغزی، و یا سایر عوارض را نشان دهد. ممکن است پزشک ماده حاجبی به عروق خونی شما تزریق نماید جهت نمایش عروق خونی گردن و مغز شما با جزئیات بیشتر و دقیقتر (آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری).
• MRI: در MRI از امواج رادیویی و مغناطیسی پرقدرتی جهت خلق تصاویر دقیق و واضحی از مغز شما استفاده میشود. MRI میتواند آسیب و صدمات بافت مغزی را که به واسطه سکته مغزی ایسکمیک و هموراژی (خونریزی) مغزی ایجاد شده، مشخص نماید. گاهی اوقات این امکان وجود دارد که پزشک ماده حاجبی به داخل عروق خونی تزریق نماید برای مشاهده سرخرگها و سیاهرگها و نیز مشخص نمودن جریان خون (آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی یا ونوگرافی رزونانس مغناطیسی).
• اولتراسوند کاروتیدی: در این آزمایش، امواج صوتی تصاویر دقیق و واضحی از داخل سرخرگهای کاروتیدی موجود در گردن شما ارائه میدهد. این آزمایش تجمع و ساخته شدن ذخائر و رسوبات چربی (پلاکها) و جریان خون در سرخرگهای کاروتیدی شما را نشان میدهد.
• آنژیوگرام مغزی: در این آزمایش، پزشک لوله نازک قابل ارتجاعی (کاتتر) را از میان بریدگی کوچکی، معمولاً از محل کشاله ران، به داخل جاسازی مینماید و آن را از میان سرخرگهای بزرگتر به سمت سرخرگ کاروتید (شاهرگی) و یا استخوانهای مهره، هدایت میکند. سپس پزشک ماده حاجبی به داخل عروق خونی شما تزریق میکند، تا بهوسیله تصویربرداری اشعه ایکس، قابل رویت باشند. این روش تصویر واضح و دقیقی از سرخرگهای داخل مغز و گردن شما را ارائه میدهد.
• اکوکاردیوگرام: در روش اکوکاردیوگرام، از امواج صوتی جهت خلق تصاویر دقیق و واضحی از قلب شما استفاده میشود. اکوکاردیوگرام میتواند منبع ایجاد لختههایی را که ممکن است از سمت قلب شما به مغزتان حرکت کند و باعث ایجاد سکته مغزی شود، پیدا کند. گاهی اوقات ممکن است از اکوکاردیوگرام ترانسوفاژیال استفاده نمایید. در این آزمایش، پزشک لوله قابل ارتجاعی که قطعه کوچکی به آن متصل است (مبدل)، را از گلوی شما به سمت پایین به داخل مری شما وارد میکند. از آنجاییکه مری درست پشت قلب شما قرار گرفته، اکوکاردیوگرام میتواند تصاویر اولتراسوند دقیق و روشنی از قلب و هرگونه لخته خونی را نشان دهد.
روش های درمانی:
درمان فوریتی و اضطراری برای سکته مغزی بستگی به این دارد که آیا شما سکته ایسکمیک مسدودکننده سرخرگی که شایعترین نوع آن است، را پشت سر گذاشتهاید یا یک سکته هموراژیک داشتهاید که مسئول خونریزی داخل مغز شما میباشد:
سکته مغزی ایسکمیک
جهت کاهش احتمال خطر بروز سکته مغزی مجدد یا TIA، ممکن است پزشک روشی را جهت بازکردن سرخرگی که به طور خفیف و یا شدید، بهوسیله پلاک باریک و مسدود گشته، توصیه نماید. پزشک اغلب این اقدامات را جهت جلوگیری و پیشگیری از بروز سکته توصیه میکند. گزینهها شامل موارد زیر است:
• اندارترکتومی کاروتیدی: در این روش، جراح ذخائر و رسوبات چربی (پلاکها) را از سرخرگهای کاروتیدی که در هر طرف گردن و مغز شما امتداد دارد، پاکسازی میکند. در این روش، جراح یک بریدگی کوچک در جلوی گردن شما ایجاد کرده و رگ کاروتیدی شما را باز کرده و پلاکهای چربی که سرخرگ کاروتیدی شما را مسدود کرده است، پاکسازی مینماید. سپس جراح سرخرگ را با زدن بخیههایی یا تکهای از یک ورید و یا پیوند بافت (گرافت)، بازسازی و ترمیم مینماید. این احتمال وجود دارد که با این روش احتمال خطر بروز سکته مغزی در شما کاهش یابد. هرچند، اندارترکتومی کاروتیدی خود نیز خطراتی به دنبال دارد، خصوصاً برای افرادی که دچار بیماریقلبی و یا سایر عوارض و مشکلات پزشکی هستند.
• آنژیوپلاستی و استنت: در آنژیوپلاستی، جراح از کاتتری که از یک لوله منفذدار (استنت) و بالونی در انتهای آن تشکیل شده، استفاده کرده و آن را در داخل سرخرگ کشاله ران جاسازی کرده و به طرف سرخرگ کاروتیدی واقع در گردن که مسدود گردیده، هدایت مینماید. جراح بالون را در سرخرگ مسدود شده باد کرده و یک استنت در آن قسمت که باز شده قرار میدهد برایاینکه سرخرگ شما بعد از انجام این روش مجدداً بسته نگردد.
سکته مغزی هموراژیک
تمرکز اصلی درمان اضطراری و فوریتی در مورد سکته مغزی هموراژیک، بر کنترل خونریزی و کاهش فشار داخل مغزی شما میباشد. همچنین جراحی ممکن است در کاهش بروز خطرات احتمالی در آینده نیز بتواند کمک نماید:
• ترمیم و بازسازی عروق خونی بهوسیله عمل جراحی: ممکن است جهت بازسازی و ترمیم برخی از ناهنجاریهای عروق خونی که در ارتباط با سکته هموراژیک است، نیاز به عمل جراحی باشد. این امکان وجود دارد که پزشک یکی از روشهای زیر را برای فردی که سکته مغزی را از سر گذرانده و یا در معرض خطر آنوریزم خودبهخودی و یا AVM قرار دارد، به کار برد. جراح جهت توقف و جلوگیری از جریان خون، یک گیره و یا بند نازک در محل آنوریزم قرار میدهد. این عمل میتواند جلوی پارگی آنوریزم را بگیرد، و یا از خونریزی مجدد آنوریزم جلوگیری نماید.
• فنرپیچ کردن (انسداد جریان خون اندوواسکولار): در این روش جراح از یک کاتتر استفاده کرده و آن را در سرخرگ ناحیه کشاله ران وارد کرده، و سپس با استفاده از تصویربرداری اشعه ایکس آن را به سمت مغز هدایت میکند. سپس جراح فنرهای قابل تفکیک کوچکی را به محل آنوریزم هدایت میکند. فنرها آنوریزم را پر کرده، که باعث انسداد جریان خون در منطقه آنوریزم شده و در نهایت موجب میشود که خون منعقد گردد.
• برداشت AVM از طریق عمل جراحی: این امکان وجود دارد که جراح جهت برطرف کردن احتمال خطر پارگی و نیز کاهش احتمال خطر بروز سکته هموراژیک؛ اقدام به برداشت کوچکترین AVM که در قابل دسترسترین منطقه مغز شما وجود دارد، بکند. هرچند همیشه این امکان وجود ندارد که بتوان AVM را برداشت کرد، چراکه ممکن است اندازه آن بسیار بزرگ بوده و یا در عمق مغز شما واقع شده باشد.