آب فراوان ترین ودر دسترس ترین پاک کننده است. چربی ها در آب حل نمی شوند. لذا آب قادر به تمیز کردن چربی وروغن وآلودگی های چرب نیست. بشر از2500سال قبل از میلاد ازصابون برای حل این مشکل استفاده کرده است. درواقع صابون مواد چرب چرک وکثیفی را درآب قابل حل کرده و این آلودگی ها با آب شسته شده ونتیجه پاکیزگی خواهد بود.
صابون از اضافه کردن چربی به یک نوع ماده قلیایی بدست می آید. از 2500سال قبل از میلاد از ترکیباتی شبیه صابون استفاده می شده است. اولین تولید تجاری صابون با برند مشخص از سال1884در انگلستان آغاز شد.
صابون قدرت پاک کنندگی خوبی دارد. اما بسیار قلیایی بوده و PH نه تاده آن بسیار از PH پنج پوست بالاتر است. خلاصه اینکه صابون معمولی علاوه بر ازبین بردن چربی و آلودگی های چرب پوست،به چربی های خود پوست نیز آسیب میرساند. نتیجه استفاده مکرر از صابون خشکی قرمزی و التهاب پوست خواهدبود. این بخصوص در مورد کسانی صادق است مشکل زمینه ایی پوستی دارند.
برای حل این مشکل پاک کننده های غیر صابونی با کیفیت بسیار بالاتر و بهتر تولید شده است. انواع متنوعی ازموادپاک کننده وجود دارد. به هر کدام از این مواد پاک کننده سورفاکتانت گفته میشود. پاک کننده های غیر صابونی معمولاً با ترکیب چند سورفاکتانت ساخته میشوند.
پاک کننده های صورت به دو دسته بدون نیاز به آب و پاک کننده های همراه با نیاز به آب تقسیم میشوند. یعنی برخی از پاک کننده ها برا ی تمیز کردن صورت نیاز به آب ندارند. کافی است این نوع پاک کننده ها را آغشته به پنبه کرده و روی صورت بکشید. صورت شما بدون مصرف آب تمییز میشود. این نوع پاک کننده ها بویژه برای پاک کردن آرایش صورت مناسبند.
کسانی که چندین بار در طول روز آرایش خود را پاک میکنند بهتر است از پاک کننده های بدون نیاز به آب استفاده کنند. این پاک کننده ها آرایش صورت را به خوبی پاک کرده و همچنین کمتر پوست را خشک می کنند. بعد از پاک کردن با این پاک کننده ها یک لایه محافظ بر روی پوست باقی میماند لازم به شستن و از بین بردن این لایه محافظ نیست. این لایه محافظ خاصیت مرطوب کنندگی برای پوست دارد و نیازی به پاک کردن آن با آب نیست.
باید بر اساس نوع پوست پاک کننده ای مناسب انتخاب نمود. پاک کننده برای پوست های چرب، پوستهای خشک و مختلط فرق میکند. مثلا شیر پاک کن (که البته بهتر است به آن پاک کننده شیری بگوئیم) برای پاک کردن پوستهای خشک مناسب است. افرادی که در سن و سال جوانی باشند استفاده از شیر پاک کن برای آنها مناسب نیست. برای پوستهای چرب و مختلط استفاده از پاک کننده های آبی و یا ژل های پاک کننده مناسب تر است. همچنین انتخاب پاک کننده بر حسب فصل سال نیز فرق میکند. مثلا در فصول سرد سال باید از پاک کننده های ملایم تری استفاده نمود. میتوانید ازمشاوره متخصص پوست خود برای انتخاب پاک کننده مناسب پوست صورت خود استفاده کنید.
پاک کننده شیری یا شیر پاک کن که مصرف آن در ایران شایع است برای پاک کردن آرایش های چرب و روغنی مناسب تر هستند. از آنجایی که تولید این نوع پاک کننده آسان است و تولید کننده های متعدد داخلی دارد در طی سالیان گذشته شرکتهای سازنده تبلیغات فراوانی برای فروش این محصول انجام داده بنابراین هر فردی فکر میکند باید یک شیر پاک کن در خانه داشته باشد. اما شیر پاک کن برای پاک کردن صورت همه مناسب نیست.
پاک کردن آرایش صورت با استفاده از صابون های معمولی و آب اشتباه است. به ویژه این مسئله در مورد کسانی است که چندین بار در طول روز اقدام به پاک کردن و تمدید آرایش صورت خود بکنند صادق است. این کار باعث خشکی،کدری وتیرگی پوست صورت میشود. صابون های معمولی با املاح آب تشکیل رسوباتی می دهند که این این رسوبات پس از شستشو در سطح پوست باقی می مانند(به ویژه در مناطقی که میزان املاح آب بالا است) این رسوبات منجر به تیرگی پوست می شوند.
صابونهای کرم دار و صابونهای گلیسیرینه نیز تولید میشوند. این صابونها از صابونهای معمولی بهترند. به خصوص صابونهای کرم دار از صابونهای معمولی بهترند. اما به هرحال صابون بوده و معایب صابونها را دارند. استفاده مکرر از صابون پوست را خشک، قرمزو ملتهب می کند. اگر فردی اصرار به شستشوی صورت خود با صابون دارد بهتر از پاک کننده های غیر صابونی جدید به نام "پن" استفاده کند.
این پاک کننده ها ظاهری شبیه صابون داشته(جامد و قالبی هستند) و کف می کند و صورت را مانند صابون به طور کامل تمیز می کنند. اما از جنس صابون نیستند و کیفیتی بسیار بالاتر از صابون دارند. خوشبختانه انواع پن های تولید داخل در حال حاضر در کشور در دسترس می باشد. همچنین پاک کننده های غیر صابونی به شکل مایع که کف می کنند نیز وجود دارند. این نوع از پاک کننده ها برای تمیز کردن نیاز به آب دارند. این نوع پاک کننده ها به خصوص برای افرادی که پوست چرب دارند مناسبند. انواع مختلف پاک کننده ها که توضیح داده شد درکشور تولید میشوند.
منبع:
http://www.drshizarpoor.ir
تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.