اگر بیماری جابجایی قدامی دیسک درمان نگردد ممکن است طی مراحل قهقرایی خویش به مرحلهایی برسد که دهان دیگر نتواند بیش از 25-20 میلی متر باز شود که اصطلاحاً به آن “قفل شدن"فک گویند که درمان آن سختتر میباشد. در این بیماری دیسک در جلوی کندیل قرار میگیرد و در طی چرخه باز و بسته کردن دهان از جای خود تکان نمیخورد و مانع از آن میشود که دهان به اندازه کافی باز شود. در اولین مرحله درمان بایستی تلاش نمود فک را جا انداخت و سپس سایر مراحل درمان را انجام داد
گاهی اوقات با بیمارانی مواجه میشویم که سالیان طولانی هم در فک پایین و هم در فک بالا دندان مصنوعی داشته و در اثر مرور زمان دندانهای مصنوعی آنها دچار فرسایش شده لذا Vertical Dimension صورت آنها (ارتفاع عمودی صورت) کاهش پیدا می کند و این پدیده باعث بروز سردردهای شدید در این بیماری میگردد که به راحتی با تعیین ارتفاع عمودی Vertical Dimension صحیح و فیزیولوژیک و تهیه دندان مصنوعی جدید سردردهای آنها برطرف میشود. از عوامل دیگری که باعث بروز سردرد میشوند، بیمارانی هستند که به علت نداشتن دندانهای آسیا بزرگ یک طرف عمل جویدن را با طرف مقابل بصورت یک طرفه انجام میدهند و یا بیمارانی که به دلیل کشیدن دندانهای آسیاب بزرگ هر دو طرف چپ و راست اجباراً عمل جویدن را با دندانهای قدامی و یا آسیاب های کوچک انجام میدهند.
درمان
اولین مرحله معانیه کامل بیمار میباشد. هم وضعیت دندانها و هم بیماریهای مفصل گیجگاهی – فکی مورد معاینه کلینیکی و رادیولوژیک قرار میگیرند که سپس منجر به ارائه "تشخیص بیماری" خواهد شد.
در مان بیماران مبتلا به بیماریهای مفصل گیجگاهی – فکی حتماً بایستی در ابتدا به روشهای غیر جراحی انجام گیرد مگر در موارد خاص مثل شکستگی های فک. خوشبختانه بیش از 95 درصد از بیماران با روش های غیر جراحی قابل درمان میباشند. درمان کلیه بیماران از طریق دندانها انجام میپذیرد. زیرا یکی از راههای ارتباطی بین فک پایین و بالا همانطوری که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد دندانها میباشند و نحوه قرار گیری دندانهای فک تحتانی در مقابل دندانهای فک فوقانی برای سلامتی مفصل گیجگاهی – فکی بسیار با اهمیت و سرنوشت ساز میباشد.
اگر دندانهای فک تحتانی براساس قواعد صحیح و فیزیولوژیک در مقابل دندانهای فک فوقانی قرار گیرند فشارهای وارده بر مفصل در حد نرمال خواهد بود و مانع از بروز بیماری در مفصل گیجگاهی – فکی خواهد شد زیرا که اصلی ترین دلیل بروز بیماری در مفصل گیجگاهی – فکی افزایش فشارهای بیومکانیکی در این مفصل میباشد. عدم وجود قواعد صحیح به هنگام جفت شدن دندانهای پایین در مقابل دندانهای بالا و یا بهنگام حرکت های طرفی دندانهای فک پایین در مقابل دندانهای فک بالا بهنگام جویدن باعث افزایش فشارهای بیومکانیکی در مفصل شده که منجر به بروز بیماری میگردد.
در ابتدای درمان بایستی تمام پوسیدگیها ترمیم شوند و کلیه دندانهای از دست رفته بایستی به روش پروتز گذاری (روکش، بریج، پلاک پارسیل یا دندان مصنوعی) جایگزین گردند تا عمل جویدن دو طرفه و با دندانهای آسیای بزرگ انجام گیرد تا برآیند فشارهای بیومکانیکی بر روی مفصل در حد نرمال کاهش یابد. سپس هم آهنگی فک پایین و بالا با کمک فویلهای مخصوصی به ظرافت هشت هزارم میلی متر برقرار گردد که به آن" تصحیح اکلوژن" گویند. در خیلی از موارد برای درمان از نوار پلاستیکی سختی به نام بایت گارد استفاده میشود که بر روی دندانهای معمولاً فک بالا گذاشته میشود
بیمار موظف است در طول شبانه روز از آن استفاده نماید و فقط به هنگام صرف غذا آنرا از دهان درآورد. بایت گارد خیل یسریع دردهای سر و صورت و فک را تسکین میدهد، سردردها را بخوبی و سریع برطرف میسازد. و بیمار را قادر میسازد دهان خویش را به راحتی و بدون درد در حد نرمال باز کند. بعد از مدتی که بایت گارد مورد استفاده قرار گرفت سایر مراحل درمان که در فوق اشاره شد انجام میگیرد. البته فیزیوتراپی یکی از مراحل بسیار مهم درمان میباشد.
منبع :
http://www.dr-nouhi.info
تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.