زگیلهای مقعدی که به عنوان کندیلوما نیز شناخته میشوند، توده ها یا برجستگی های کوچکی هستند که در پوست اطراف مقعد یا انتهای رکتوم دیده میشوند.
علت زگیل های مقعدی چیست؟
زگیلهای مقعدی ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی است که معمولاً از طریق ارتباط جنسی منتقل میشود اما الزاماً به دلیل ارتباط جنسی از طریق مقعد نمی باشد. انواع متعددی از ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد، که بعضی از آنها ایجاد زگیل روی دستها و پا می کنند و بعضی از آنها سبب زگیلهای ناحیه تناسلی و مقعدی میشوند. این زگیلها در مردان در آلت تناسلی و کیسه بیضه ( اسکروتوم) و در واژن و نواحی تناسلی خانم ها نیز دیده میشود. زمان برخورد با ویروس تا ایجاد زگیل معمولاً بین یک تا 6 ماه طول می کشد ولی ممکن است طولانی تر نیز باشد. در طی این مدت ویروس در بافت ها می ماند ولی غیر فعال است.
بیشتر بیماران مبتلا به زگیل مقعدی علائمی ندارند. بعضی بیماران ممکن است متوجه برجستگی هایی در اطراف مقعد بشوند. بعضی دیگر شکایات جزئی مانند خارش، خونریزی گهگاهی و یا احساس رطوبت در کانال مقعد دارند.
زگیل های مقعدی چگونه تشخیص داده میشوند؟
تشخیص بوسیله پزشک و بر اساس مشاهده پوست اطراف مقعد و مشاهده کانال مقعدی با آنوسکوپ ( یک وسیله کوچک که داخل مقعد گذاشته میشود.) می باشد.
زگیل های مقعدی چگونه درمان میشوند؟
راههای مختلفی برای درمان زگیلهای مقعدی وجود دارد، که بستگی به محل، تعداد و اندازه زگیلها دارد. اگر زگیل کوچک است با داروهایی مانند bichloracetic acid و یا podophyllin قابل درمان است. این داروها بصورت محلولهایی هستند که روی زگیل ها مالیده میشوند تا باعث تحلیل رفتن آنها شوند این کار در مطب یا درمانگاه
( توسط متخصصین پوست) قابل انجام بوده و فقط به چند دقیقه وقت نیاز دارد. ولی باید در جلسات متعدد و طی چندین هفته انجام شود.
راه دیگر سریعتر درمان کوتریزه کردن( یعنی سوزاندن) زگیل ها و برداشتن از طریق جراحی می باشد. اگر در یک ناحیه، تعداد زیادی زگیل وجود داشته باشد، پزشک ممکن است، صلاح بداند همه آنها را از طریق جراحی بردارد، که بصورت سرپایی و در اتاق عمل های کوچک یا مطب قابل انجام است. لیزر هم ممکن است استفاده شود ولی ارجحیتی بر سایر درمانها ندارد. زگیلهای داخل مقعد بهتر است سوزانده شوند و یا از طریق جراحی برداشته شوند.
آیا یک مرحله درمان به تنهایی می تواند باعث بهبودی زگیل ها شود؟
در بیشتر موارد یک مرحله درمان، به تنهایی نمی تواند باعث بهبود این زگیل ها شود و نیاز به مراحل بعدی درمان وجود دارد. پیگیری مستمر و دقیق بسیار اهمیت داد. چون ویروس علیرغم برداشتن زگیل ها ممکن است موجود باشد و باعث تشکیل زگیل های مقعدی جدید بشود. حتی با وجود آنکه هیچ زگیلی در منطقه مقعدی دیده نمیشود ولی ممکن است ویروس در بافت باقی مانده باشد و تا تشکیل ویروسهای جدید ممکن است 6 ماه و یا بیشتر طول بکشد. زگیلهای کوچکی که دوباره ظاهر میشوند براحتی در مطب قابل درمان هستند. ضروری است ویزیت های دوره ای، حتی بعد از بهبود کامل زگیل، ادامه یابند. این ویزیتها باید تا چندین ماه تکرار شوند. اگر زگیلها ی مقعدی بدون درمان رها شوند ممکن است بیمار دچار مشکلات جدی شود. بندرت این زگیلها ماهیت سرطانی پیدا می کنند بنابراین لازم است این معاینات بطور پیگیر، طبق نظر پزشک ادامه یابند.
چگونه باید از انتشار زگیل های مقعدی پیشگیری نمود؟
چون زگیلهای مفعدی به شدت مسری هستند، پیشگیری بسیار اهمیت دارد. بهترین راه برای پیشگیری از این ویروس، پرهیز از ارتباط جنسی با کسی است که از سلامت او آگاه نیستیم. استفاده از کاندوم، اگر چه تا حدی احتمال سرایت ویروس را کاهش می دهد ولی نمی تواند کاملاً اطمینان بخش باشد.
منبع :
http://www.drzaree.ir
تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.