آندوسکوپی مغز
آندوسکوپی مغز

آندوسکوپی مغز

آندوسکوپی ( درون بین ) از روش های جدیدی می باشد که برای درمان بعضی از ضایعات مغزی ( تومورها ،‌ کیست ها ، هیدروسفالی) امروزه قابل استفاده است. اصولاٌ روش هایminimal invasive  (روش های کمتر تهاجمی) روز به روز در پزشکی کاربرد بیشتری پیدا می کند و این آرزویی که به لطف پیشرفت تکنولوژی و سیستم های اوپتیک و دیجیتال محقق شده است شاید برای اولین بار حدود یکصد سال پیش بود که جراحان تلاش کردند از آندوسکوپی جهت درمان ضایعات مغزی استفاده کنند ولی ابزار لازم در دسترس نبود ولی از حدود بیست سال پیش جراحان توانستند بطور عملی روش های آندوسکوپی را بکار ببرند و و امروزه بطور وسیعی در پزشکی و در جراحی اعصاب استفاده می شود. مغز و عناصر عصبی به دلیل آناتومی خاصی و نیز محافظت توسط پرده های مغزی و استخوان جمجمه محدودیت هایی برای استفاده از آندوسکوپی در مغز ایجاد می کنند ولی طراحی وسایل جدید آندوسکوپی راههایی را برای دست یابی به ضایعات مغزی از طریق آندوسکوپی فراهم کرده است. روش آندوسکوپی بطور کل ظرافت خاصی دارد و میزان برش و باز کردن جمجمه و آسیب مغزی بسیار کمتر است ولی از طرفی محدودیت های خاصی نیز دارد.
 
آندوسکوپی در تومورهای قاعده جمجمه
تومورهای ناحیه قاعده جمجمه خصوصاً تومورهای هیپوفیز تومورهای سینوس های اسفنوثیدال و پاراناژال با آندوسکوپی از طریق بینی و سینوس ها قابل انجام است و با توجه به ارتباط بین بینی با سینوس دسترسی به قاعده جمجمه در ایت تومورها از طریق آندوسکوپی بسیار کمک کننده است. و با دید بهتر و آسیب کمتر در عناصر آناتومیک طبیعی بسیاری از ضایعات تومورال و کیست های این ناحیه با روش آندوسکوپی قابل جراحی است.
آندوسکوپی اینتراکرانیال (ضایعات داخل جمجمه)
در ضایعات داخل جمجمه خصوصاً هیدروسفالی ، کیست ، تومورهای کیستیک جهت درمان یا نمونه برداری آندوسکوپی قابل انجام است.
اخیراً با پیشرفت در سیستم ها و ابزار آندوسکوپی طیف بیمارهای قابل درمان مغزی با روش آندوسکوپی بسیار وسیع تر شده است ودر بسیاری از تومورها، خونریزی ها، کیست ها و ضایعات مغزی کمک کننده است. و در کنار استفاده از میکروسکوپ بعنوان یک ابزار تکمیلی می تواند در افزایش کیفیت جراحی و کاهش عوارض کمک کند.
آندوسکوپ های جدید که قابل انعطاف هستند (Flexible erodes) قدرت مانور بیشتری برای جراحان فراهم کرده است.
 
 
 
آندوسکوپی در هیدروسفالی
شاید بتوان گفت بهترین و موثرترین مورد استفاده از آندوسکوپ در ضایعات مغزی در درمان بیماری هیدروسفالی می باشد. با توجه به اینکه قبلا تنها راه درمان هیدروسفالی استفاده از شنت های مغزی بوده و شنت مغزی یک جسم خارجی می باشد و عوارض آن شامل عفونت و اختلال در کارکرد شنت منجر به عود و عوارض زیادی می شد امروزه بطور وسیعی با کمک آندوسکوپ می توان هیدروسفالی را درمان کرد و نتایجی بسیار خوبی با این روش بدست آمده است و در حقیقت بهترین روش در حال حاضر برای درمان هیدروسفالی روش آندوسکوپی است.
لازم به ذکر است که در هیدروسفالی ها از نوع انسدادی و مدلتی لوکولیتد ( چند حفره ای ) مفید است .
تشخیص این مسئله بر عهده پزشک معالج می باشد.


منبع:

http://www.dr-shirvani.com/Articles.aspx?id=29

تعداد بازدید: 1726

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.