آیا از پی بردن به بارداریتان تعجب کرده اید ؟ تنها راه برای اطمینان از این موضوع ، انجام یک تست بارداری است. اما چندین علامت اولیه بارداری هم وجود دارند که به احتمال باردار بودن شما اشاره می کنند.
آیا علائم اولیه بارداری در تمام زنان دیده می شود ؟
علائم بارداری در زنان مختلف یکسان نیست و حتی این علائم در هر فرد طی بارداری های مختلف از یک بارداری به بارداری دیگر متفاوت است. همچنین بدلیل اینکه علائم اولیه ی بارداری اغلب مشابه وقایعی است که قبل و حین قاعدگی اتفاق می افتد، این علائم همیشه تشخیص داده نمی شوند.
باید بدانید که این علائم علاوه بر بارداری می تواند توسط عوامل دیگری نیزایجاد شوند. بنابراین وجود این علائم ، لزوماً به معنای بارداری نیست. تنها راه برای اطمینان از آن ، انجام یک تست بارداری است.
خونریزی و درد شکم :
چند روز پس از لقاح، تخمک بارور شده خودش را به دیواره ی رحم می چسباند. این حالت سبب ایجاد یکی از اولین نشانه های بارداری یعنی خونریزی و گاهی اوقات درد در ناحیه شکم می شود. این پدیده، خونریزی لانه گزینی نامیده می شود که در فاصله ی 6 تا 12 روز پس از بارور شدن تخمک رخ می دهد. درد شکم نیز مشابه درد زمان قاعدگی است، بنابراین برخی از زنان آن را با شروع خونریزی قاعدگی اشتباه می گیرند، هرچند این خونریزی و دل درد خفیف است. علاوه بر خونریزی ، ممکن است ترشحات سفید یا شیری رنگی از واژن خارج شود. این ترشحات با ضخیم شدن دیواره واژن که تقریباً بلافاصله پس از لقاح رخ می دهد مرتبط است. افزایش رشد سلول های پوشاننده واژن باعث خروج این ترشحات می شود. تخلیه این ترشحات طی بارداری ادامه می یابد و مشخصاً بی خطر است و نیاز به درمان خاصی ندارد. ولی در صورت بدبو بودن ترشحات یا سوزش و خارش ، با پزشکتان صحبت کنید تا احتمال وجود عفونت مخمری یا باکتریایی را بررسی کند.
تغییرات بافت سینه :
تغییرات بافت سینه یکی دیگر از علائم اولیه ی بارداری است. سطوح هورمون های زنان پس از لقاح بسرعت تغییر می کند. بدلیل این تغییرات ممکن است یک یا دو هفته بعد، سینه ها دچار تورم، درد یا خارش شوند، سنگین تر شده یا به لمس حساس تر شوند. ناحیه ی اطراف نوک سینه که آرئول نامیده می شود هم ممکن است تیره تر شود.
عوامل دیگری نیز وجود دارند که می توانند سبب تغییر در سینه ها شوند. ولی به خاطر داشته باشید که اگر این تغییرات، علائم اولیه بارداری باشند، تغییر سطوح هورمونی چندین هفته طول می کشد. ولی وقتی این اتفاق می افتد درد سینه کمتر می شود.
خستگی :
احساس خستگی مفرط طی بارداری طبیعی است. ممکن است احساس خستگی غیر معمولی از هفته اول پس از بارداری آغاز شود. این مساله با سطح بالای هورمونی بنام پروژسترون در ارتباط است. البته موارد دیگری همچون سطوح پایین قند خون ، فشار خون پایین و افزایش خونسازی هم می تواند بر آن موثر باشند. اگر خستگی مربوط به بارداری باشد، داشتن استراحت کافی اهمیت دارد. خوردن غذاهایی که غنی از پروتئین و آهن هستند نیز به برطرف کردن خستگی کمک می کند.
حالت تهوع ) بیماری صبحگاهی ) :
بیماری صبحگاهی یک علامت شناخته شده بارداری است ولی در همه زنان باردار دیده نمی شود. در ادامه به علت ایجاد آن می پردازیم. سطوح هورمونی زن باردار می تواند تخلیه ی معده وی را آهسته تر کند. این حالت با حالت تهوع که اغلب بیماری صبحگاهی نامیده می شود در ارتباط است ، ولی این حالت در هر زمانی از بارداری می تواند رخ دهد.
همچنین برخی از زنان در زمان بارداری نسبت به غذاهای خاصی احساس تمایل و یا تنفر پیدا می کنند. این حالت نیز به تغییرات هورمونی مربوط است. این حالت گاهی چنان شدید است که حتی فکر کردن به غذایی که قبلاً مورد علاقه بوده می تواند حال فرد را به هم بزند.
ممکن است حالت تهوع، تمایل و تنفر های غذایی در تمام بارداری ادامه پیدا کند. خوشبختانه علائم در برخی از زنان حدوداً در هفته ی 13 یا 14 بارداری کاهش می یابد.
در این زمان ، باید مراقب باشید که رژیم غذایی سالم داشته باشید تا مواد مغذی ضروری مورد نیاز خود و فرزند در حال رشدتان را دریافت کنید. می توانید از پزشکتان در این باره مشورت بگیرید.
فقدان قاعدگی :
مشهودترین علامت اولیه بارداری و علامتی که اغلب زنان را وادار به انجام تست بارداری می کند، فقدان قاعدگی است، اما علت تمام تاخیر در قاعدگی ها ، بارداری نیست.
همینطور ممکن است زنان طی بارداری، خونریزی را تجربه کنند. اگر باردار هستید از پزشکتان آنچه که در مورد خونریزی باید بدانید را بپرسید. بعنوان مثال چه موقع داشتن خونریزی طبیعی است و چه موقع نشانه وضعیت اضطراری است؟
علاوه بر بارداری دلایل دیگری هم برای فقدان قاعدگی وجود دارد، ممکن است علت آن وزن گیری یا از دست دادن زیاد وزن باشد. مشکلات هورمونی، خستگی یا استرس علل دیگر آن هستند. برخی از زنان وقتی مصرف قرص های ضد بارداری را متوقف می کنند، دچار قطع قاعدگی می شوند. ولی اگر یک قاعدگی به تاخیر بیفتد و احتمال بارداری وجود داشته باشد، تست بارداری انجام می شود.
سایر علائم بارداری :
بارداری باعث تغییر تعادل هورمونی می شود و می تواند سبب علائم دیگری همچون موارد ذیل نیز شود :
-
تکرر ادرار : در بیشتر زنان این حالت حدود هفته 6 یا 8 پس از لقاح رخ می دهد. اما ممکن است عفونت مجرای ادراری، دیابت یا استفاده زیاد از دیورتیک ها نیز سبب این حالات شود. اگر باردار هستید ، تکرر ادرار اغلب بعلت تغییرات هورمونی رخ می دهد.
-
یبوست : طی بارداری، سطوح بالاتر هورمون پروژسترون می تواند باعث ایجاد یبوست شود. پروژسترون باعث می شود که غذا آهسته تر از روده عبور کند. برای کاهش این مشکل مقدار زیادی آب بنوشید، ورزش کنید و غذاهای حاوی فیبر فراوان بخورید.
-
تغییرات خلق و خو : این تغییرات خصوصاً طی سه ماه اول بارداری معمولند و با تغییرات هورمونی در ارتباطند.
-
سردرد و کمردرد : بیشتر زنان باردار سردردهای خفیف مکرر و سایر زنان، کمردرد مزمن را تجربه می کنند.
-
سرگیجه و غش : این حالات با رقیق شدن خون ، فشار خون پایین و قند خون پایین در ارتباطند.
-
ممکن است زن باردار تمام یا فقط یک یا دو مورد از این علائم را داشته باشد. اگر هر یک از این علائم آزار دهنده شد با پزشکتان در مورد آن صحبت کنید تا راهی برای کاهش این علائم پیش رویتان قرار دهد.
تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.