خال ها
خال ها

خال ها

خال ها براثرافزایش بی ازحد سلولهای پوستی دارای رنگدانه که به آنها اصطلاحاً ملانوسیت گفته می شود ایجاد می گردد. سلولهای خال با ملانوسیتها متفاوت بوده وبه آنها سلول خال یا نووس سل می گویند. خالها چندین نوع بوده و می توانند درهرجایی ازپوست بدن تشکیل شوند. خالها ممکن است بعد از تولد درنوزاد ایجاد شوند ویا اینکه در دوران کودکی یا اوایل نوجوانی بوجود آیند که درمورد اول آنها رامادرزادی می گوییم ودرمورد دوم آنها را اکتسابی می نامیم.

تقریباً هر فرد بزرگسالی تا سن 30سالگی حدود 20 تا 30 خال خواهد داشت. اکثر خالها غیرسرطانی هستند اما در موارد نادری ممکن است یک خال دچار تغییراتی شود که آن را سرطانی می کند. تغییراتی که درشکل، رنگ، و اندازه خالها ایجاد می شوند همیشه علامت سرطان نمی باشد و می تواند این تغییرات درهنگام بلوغ یا در دوران حاملگی بطور طبیعی ایجاد شود. اما با این حال این تغییرات باید همیشه توسط یک پزشک متخصص پوست بررسی و ارزیابی گردد. معمولاً خالها صاف یا برجسته هستند و رنگ آنها از قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره و سیاه متفاوت می باشد. اندازه آنها نیز کمتر از یک سانتیمتر است. خالها ممکن است صاف یا زبر، مو دار یا بدون مو باشند. خالهای دوران نوجوانی معمولاً ازنوع جانکشنال هستند که این نوع خالها با زنگ قهوه ای روشن وبه تعداد زیاد واندازه کوچک دردست وصورت ایجاد می شوند. خالهای کامپاند معمولاً بزرگتر وتیره تر و گاهی مودار هستند. خالهای اینترادرمال نیز بزرگ وبارنگدانه کم می باشند و در سنین بالاتر وجود دارند. خالهای مادرزادی به دو نوع تقسیم می شوند خالهای با قطر کمتر از 3 سانتیمتر و خالهای بزرگتر ازآن. که در مورد خالهای کوچک می توان پس ازبلوغ به برداشتن آنها اقدام نمود اما درموارد بزرگتر توصیه می شود دردوران کودکی اقدام به برداشتن آنها نمود. یک نوع خال به نام خال دیس پلاستیک وجود دارد که اینها بزرگتر از معمول بوده ورنگ آنها نیز غیریکنواخت است. این نوع خال ممکن است دردوران کودکی و یا بزرگسالی ظاهر شود و ممکن است ازیک خال کوچکتر ایجاد شود.
این خالها گاهی اوقات دربرخی خانواده ها بصورت ارثی ایجاد می شود. هرنوع خالی ممکن است سرطانی شود اما این نوع خال بیشترازبقیه خالها احتمال سرطانی شدن دارد. خطرسرطانی شدن این خالها درافرادی که دارای سابقه فامیلی ملانوم بدخیم هستند و یا به میزان زیادی در معرض نورخورشید هستند؛ بیشتر است. یک نوع خالی هم به نام خال آبی وجود دارد که می تواند از عمق زیادی برخوردار بوده و در صورت نیاز به درمان باید بطور کامل و عمقی برداشته شود. درصورتی که خال بیش از حد معمول بزرگ باشد و یا رشد سریع داشته باشد و یا رنگ آن تغییر کرده باشد و یا خارش و التهاب در آن ایجاد شده باشد و یا دچار خونریزی شود باید توسط متخصص پوست بررسی گردد و درصورت نیاز اقدام به جراحی و بررسی آسیب شناسی نمونه کرد. خال غیرمشکوک به سرطان را نیز می توان به دلیل زیبایی برداشت اما همیشه احتمال عود خال و برجای گذاشتن اسکار (جای خال) را باید در نظر داشت و در صورتی که پزشک صلاح دانست می توان به برداشتن خال با روش جراحی اقدام نمود و یا از روشهای لیزردرمانی خال استفاده کرد.
منبع:

http://www.myskin.ir

تعداد بازدید: 1011

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.