حاملگی و بیماری قلبی
حاملگی نیازهای بیشتری را بر قلب زنان تحمیل میکند. وقتی حاملهاید، حجم خونتان به تدریج تا 50درصد افزایش مییابد. قلبتان تندتر میتپد و با هر انقباض خون بیشتری را پمپ میکند تا بتواند خون مورد نیاز رحم، جفت و جنین در حال رشد را تامین نماید. در یک زن مبتلا به یک بیماری قلبیعروقی مانند بیماری قلبی مادرزادی، بیماری سرخرگهای کرونری، اختلال دریچههای قلب، فشارخون بالا یا دیابت، حاملگی خطرات بیشتری را به مادر و جنین وارد میکند. به زنان مبتلا به فشارخون بالای ریوی (هایپرتانسیون پولموناری) یا آسیب عضلات قلبی (کاردیومیوپاتی) توصیه میشود که از حاملگی اجتناب کنند.
امروزه زنان زیادی با انواع بیماریهای قلبی، یا سایر عوامل پرخطر، کودکان سالمی را به دنیا میآورند. ولی باید با دقت بسیار بر روی حاملگی خود برنامهریزی نمایید، یعنی هم با متخصص زنان و هم متخصص قلب مشورت نمایید. پزشک با شما درباره مشکلات قلبتان بحث میکند و به شما توضیح میدهد که بیماری شما چگونه ممکن است بر روی شما و نوزادتان تاثیر منفی بگذارد. او شما را در جریان علایم ممکن قرار میدهد. شما باید درباره داروهای مصرفی خود نیز با پزشکتان صحبت کنید، چون برخی داروها حتی داروهای بدون نسخه ممکن است در طول حاملگی برای شما خطرناک باشند. پزشک ممکن است داروهای بیخطرتری را برای شما تجویز کند. یا دوز داروهای موجود را تغییر دهد. شما همچنین باید در طول حاملگی مرتب تست شوید تا سلامت شما و کودکتان به طور مرتب ارزیابی شود.
از آنجاییکه حاملگی دارای تاثیری عمیق بر فعالیت قلبیعروقی زنان میباشد، برخی زنان دارای قلب سالم نیز در طول حاملگی دچار مشکل میشوند. ممکن است به نوعی صدای مورمور در قلبتان دچار شوید (یک صدای قابل شنیدن که در اثر عبور خون از قلب ایجاد میشود) که قبلاً به آن مبتلا نبودهاید. معمولاً این صداها بیضررند، اما پزشک باید علت آنهارا مشخص نماید و مطمئن شود که دریچههای قلب شما به خوبی کار میکنند. ممکن است در اثر حاملگی به آریتمی دچار شوید. همچنین ممکن است بیماری قلبی که قبلا تشخیص داده نشده بود در اثر افزایش بار قلب ناشی از حاملگی تشخیص داده شود. ممکن است پزشک از شما بخواهد که یک نوار قلب بگیرید یا به دستگاه مونیتور قلب وصل شوید تا آریتمی را بررسی کند. ممکن است به درمان نیاز نداشته باشید اما اگر نیاز به درمان داشته باشید، پزشک از تاثیر درمان بر خودتان و جنینتان، شما را مطلع خواهد کرد. به ندرت زنان در انتهای حاملگی یا حتی بلافاصله بعد از زایمان، علایم نارسایی قلبی را از خود بروز میدهند. این علایم مستلزم توجه سریع و درمان فوری هستند.
ممکن است در شما علایم فشارخون بالا به ویژه در طول سه ماهه آخر حاملگی دیده شود و این دلیل اندازهگیری مرتب فشارخون شما در طول حاملگی، توسط پزشک میباشد. فشارخون بالای ناشی از حاملگی معمولاً بعد از زایمان از بین میرود اما ممکن است بعدها دوباره عود کند. اما نوعی از فشارخون بالا موسوم به "پرهاکلامپسی" یک عارضه بسیار خطرناک حاملگی است و نیاز به مراقبت سریع پزشکی دارد.
قرصهای ضدحاملگی و بیماریهای قلبی عروقی
ستروژن موجود در قرصهای ضدحاملگی در برخی از زنان باعث افزایش فشارخون، افزایش قندخون و افزایش احتمال تشکیل لخته خون میشوند و به طورکلی خطر بروز حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش میدهند. استفاده از قرصهای ضدحاملگی ممکن است باعث تشدید اثرات سایر عوامل خطر مانند استعمال دخانیات، دیابت یا افزایش وزن گردد. این خطرات با افزایش سن زنان بیشتر هم میشوند ولی به محض قطع اینگونه قرصها، آنها هم از بین میروند. با این وجود میزان خطر این قرصها در مقایسه با میزان خطر حاملگی ناخواسته، بسیار اندکند، بنابرین در بیشتر زنان به ویژه آنهاییکه در دهه بیست یا اول سی سالگی خود قرار دارند، بطورکلی استفاده از قرصهای ضدحاملگی از سایر روشهای جلوگیری از بارداری که کمتر موثرند، ایمنتر میباشند، به خصوص اگر خطر حاملگی ناخواسته را نیز در نظر بگیریم.
بیشتر این اطلاعات از تحقیقات انجام شده بر روی زنانی به دست آمدهاند که قرصهای ضدبارداری با دوز بالا مصرف کردهاند. امروزه میزان استروژن موجود در این قرصها کاهش زیادی یافته است. معمولاً میتوانید از این قرصها به شکل ایمنی استفاده کنید به شرط آنکه سیگار نکشید و یا مبتلا به فشارخون بالا، دیابت و یا سایر عوامل خطر بیماریهای قلبیعروقی نباشید، حتی اگر بیش از 40 سال سن داشته باشید. اگر شما از این قرصها استفاده میکنید، هرگز سیگار نکشید. اگر شما سیگاری هستید و بالای 35 سال سن دارید، به شما توصیه اکید میشود که از قرصهای ضدبارداری استفاده نکنید، چرا که در معرض خطر عوارض جانبی شدید مانند سکته مغزی قرار میگیرید. اگر شما قصد دارید که از این قرصها استفاده نمایید، حتما به پزشکتان در مورد سابقه وجود عوامل خطر بیماریهای قلبی درخودتان و خانوادهتان اطلاعات لازم را بدهید.
منبع:
http://www.dr-manafi.com
تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.