عوارض سینوزیت را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
الف: عوارض موضعی
- تغییرات مخاطی پایدار
- موکوسل و موکوپیوسل
- استئومیلیت
ب: عوارض اربیتال
- سلولیت پری اربیتال
- سلولیت اربیتال
- آبسه ساب پریوستئال
- آبسه اربیت
- ترومبوز سینوس کاورنو
- داکریوسیستیت حاد
- التهاب عصب اپتیک
- سندرم شیار اربیتال فوقانی
ج: عوارض داخل جمجمه ای:
- مننژیت
- آبسه اپی دورال
- آبسه ساب دورال
- آبسه مغز
- ترومبوز سینوس کاورنو
الف) عوارض موضعی که در محدوده خود سینوس رخمیدهد:
1ـ تغییرات پایدار ضخامت مخاطی
2ـ موکوسل و موکوپیوسل که در اثر انسداد کاملمجرای سینوس و تجمع تمام ترشحات در داخل سینوسرخ میدهد. شایعترین سینوس درگیر درموکوسل سینوسفرونتالاست. شایعترین علامت بالینی رانده شدن چشمبه پایین و خارج است که ممکن است موجب دوبینی شود.
قرمزی و التهاب وجود ندارد. در صورتعفونی شدن موکوسل،موکوپیوسل ایجاد میشود. بیرونزدگی چشم در اثر تومورهای سینوس یا بیماری گریوز بایددر تشخیص افتراقی قرار گیرد. در بسیاری از موارد سابقهضربه یا جراحیهای پیشین که موجب ایجاد اسکار و بستهشدن مجرای سینوس شده است، در تاریخچه بیمار وجوددارد. موکوسل سینوسهای اتموئید، اسفنوئید و ماگزیلاریاز نظر شیوع به ترتیب پس از موکوسل سینوس فرونتالقرار دارند. موکوسل سینوسهای اتموئید قدامی باعثرانده شدن چشم به طرف خارج میشود. .ممکن است اولین علامت موکوسلسینوسهای اتموئیدخلفی و اسفنوئید از دست دادن بینایی باشد، چرا که عصباپتیک در جدار این سینوسها طی مسیر میکند. موکوسلسینوس ماگزیلاری بسیار نادر است و نباید با کیستهایاحتباسی سینوس ماگزیلاری که معمولا در کف سینوس قراردارد و بدون علامت است، اشتباه گرفته شود.
درمان تمام انواع موکوسل جراحی است. هدف جراحی بازنگهداشتن دایمی فضای موکوسلبه داخل بینی است.
3ـ استئومیلیت جدار استخوانی سینوس که امروزه با وجوددرمانهای آنتیبیوتیک مناسب بسیار نادر است. این عارضهبیشتر در دیواره قدامی سینوسفرونتال متظاهر میشود و بهPott's puffy tumorمعروف است.
ب) عوارض اربیتال:
این عوارض به دلیل این که سه چهارم اطراف کاسه چشم را سینوسها اشغال کردهاند، شایعاست. شایعترین علت سلولیت اربیتال و پریاربیتالسینوزیت است و شایعترین سینوس گرفتار در این زمینهسینوس اتموئید است. همچنین شایعترین عارضه سینوزیتدر کودکان سلولیت پریاربیتال است. التهابات اربیت ازنظر درجهبندی به 5 دسته تقسیم میشود (جدولموارد1تا5).در سلولیت پریاربیتال تورم پلک بدون قرمزی ملتحمه وبدون محدودیت حرکات چشم وجود دارد. در سلولیت اربیتال ممکن است قرمزی ملتحمه به همراهتورم شدیدی که مانع بستن پلکها شود و نیز درد ومحدودیت حرکات چشم وجود داشته باشد. آبسهسابپریوستئال، تجمع چرک بین استخوان و پریوستاربیت است که در صورت باز شدن به داخل اربیت، ممکناست مبدل به آبسه اربیت شود.
حالت اخیر موجب، پرپتوزوقرمزی شدید ملتحمه به همراه فلج اعصاب چشمی و ازدست دادن بینایی میشود. در مراحل اولیه التهابات اربیت،تجویز آنتیبیوتیکهای وریدی لازم است. در صورت وجودآبسه، تخلیه از طریق جراحی ضروری است. درنهایت پنجمین و آخرین درجه التهابات اربیت ترمبوزسینوس کاورنو است که با تب بالا (حدود 41 درجه)، لرزشدیدو حالت توکسیک بیمار مشخص میشود. فلج اعصابچشمی یک به یک ایجاد شده، در نهایت هر دو چشم دچاربیرون زدگی و فلج کامل به همراه قرمزی شدید ملتحمهمیشوند. با وجود تجویز آنتیبیوتیکهای وریدی،استروئید و هپارین، مرگ و میر در این عارضه بالاست.
التهابات و ضایعات اسفنوئید ممکن است باعثدرگیری اعصاب چشمی در شیار اربیتال فوقانی و به ترتیبفلج زوج ششم، سوم و چهارم شود که سندرم شیار فوقانی نام دارد.
پ) عوارض داخل جمجمهای:
به دلیل این که سقفسینوسهای فرونتال، اتموئید قدامی، اتموئید خلفی واسفنوئید را کف جمجمه تشکیل میدهد، ممکن استعوارض داخل جمجمهای اتفاق افتد. مننژیت اکثرا به دلیلترومبوفلبیت سپتیک وریدهایی که جمجمه را سوراخمیکنند، ایجاد میشود. سایر عوارض داخل جمجمهای درجدول بالا آمده است.
کلیه حقوق برای مولف محفوظ است، استفاده بدون مجوز کتبی پیگرد قانونی دارد.
منبع:
http://www.nose.ir/fa
کلیه مطالب از http://www.nose.ir/fa گرفته شده است.
تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.