زوج درمانی
زوج درمانی

زوج درمانی

مشاوره زوجی که زوج درمانی یا مشاوره ازدواج هم نامیده می شود، به مشکلاتی می پردازد که در روابط صمیمانه و جنسی بزرگسالان پیش می آید. درمانگر در اینجا رابط این دو نفر است نه هریک از آنها. نزدیک ترین رابطه ما یعنی “ازدواج” براساس صمیمیت و اعتماد بنا نهاده می شود. زمانی که این رابطه به مشکل برخورد کرد، از کارآیی می افتد به شدت روی ما اثر می گذارد و به سلامت و شادکامی صدمه می زند.

احساس هویت و ارزشمندی ما معمولا تابع قدرتمندی رابطه مان است بنابراین زمانی که مهم ترین ارتباط ما با مشکل روبرو می شود احساس استیصال و ناامیدی می کنیم. فشارکار، خانواده، مسایل اقتصادی و عدم سلامت جسمانی همگی می توانند روی رابطه زوجی اثر گذاشته و به یکباره ارتباطی که زمانی بیشترین انرژی و اعتماد به نفس را به ما می داد را تبدیل به ارتباطی فرسایشی و ناامید کننده کند. الگوهای رفتاری که در کودکی یاد گرفته ایم، اغلب در روابط بزرگسالی ما مجددا ظاهر می شوند. برای مثال افرادی که احساس می کنند در کودکی نقش “قربانی” یا “مورد ظلم واقع شده” را در خانواده داشته اند ناگهان از طرف همسری که تا پیش از این آنها را می ستودند، مورد سرزنش و عقاب قرار می گیرند.

 

نشانه هایی که حاکی از مشکلات در رابطه زناشویی هستند:

– مکالمه بین زوجین متوقف شده است.

– رابطه جنسی متوقف شده یا مشکلاتی در آن ایجاد شده است.

– مجادلات بدون راه حل ادامه پیدا می کند.

– خشونت افزایش یافته است.

– افسردگی یا سایر مشکلات جسمانی بروز پیدا کرده است.

– اعتماد شکسته یا از بین رفته است.

آسیب دیدن روابط زوجی تحت تاثیر فشارها و مشکلات زندگی روزمره، چندان هم غیرطبیعی نیست. عشق ممکن است ناپدید شده و با رنجش و خشم جایگزین شود. هریک از زوجین بسته به تجربه ای که از زندگی در خانواده اولیه شان کسب کرده اند دیدگاه خودشان از این مساله را دارند، این در حالی است که یکی از زوجین ممکن است سرخورده شده باشد، دیگری ممکن است مشکل را تنها یک شکل مقطعی و موقتی ببیند.

زمانی که یک زوج تنها به دلیل یک احساس زودگذر، بچه دار بودن یا سایر نیازهایی از این قبیل کنارهم قرارگرفته یا به زندگی با یکدیگر ادامه می دهند، ناامیدی به وجود می آید و احساسات و هیجان ها از رابطه رخت برمی بندد. حل و فصل مشکلات در کنار یک روان شناس که با مهارت و تخصص لازم به بازسازی مجدد یک ارتباط عمیق و واقعی تر می پردازد کمک به سزایی می کند.

 

بهترین زمان برای مشاوره زوجی چه وقت می باشد؟

– وقتی که احساس اعتماد به کنار رفته و احساس تردید یا پنهان کاری وجود دارد.

– صحبت کردن در رابطه با مشکل باعث سردرگمی بیشتر یا خشم های غیرقابل تحمل می شود.

– متارکه یا طلاق تنها راه حل ممکن به نظر می رسد.

– اشتیاق ها از بین رفته و رابطه جنسی توأم با شادی و لذت نیست.

– دعوا و متهم سازی متقابل تمام  فضای زوجین را پرکرده است.

تا جایی که ترس یا خشونت خانگی وجود ندارد، بهتر است که زوجین با هم به درمان بیایند. اما در غیر این صورت مشاوره با یکی از زوجین پیش می رود. توانایی مدیریت کردن تعارض، مجادله و مشکلات سنگ بنای حفظ یک رابطه خوب است. البته شایان ذکر است که نباید انتظار داشت در رابطه ایی مشکل وجود نداشته باشد. چرا که وقوع مشکل اجتناب ناپذیر است. هر یک از زوجین با باورها و ارزش های خودشان وارد زندگی مشترک می شوند و هم اتاق درمان، بنابراین لازم است که هر دوی آنها احساس کنند که شنیده شده اند. زوج درمانی به ما کمک می کند پیامی که در پس تعارض و اختلاف زوجین نهفته است را دریابیم.

زوج درمانی بر مشکلاتی که بین زن و شوهر موجود است تمرکز می کند. ولی معمولاً خود این زن و شوهر ها، علاوه بر ناسازگاری در روابط زناشویی، خودشان هم دارای مشکلاتی میباشند. به عنوان مثال، اگر شما بصورت مداوم با همسر خود مشاجره می کنید، احتمالاً بصورت مزمنی مضطرب، عصبانی یا افسرده (یا هر سه اینها) هستید. یا اگر در کنترل رفتار خود دچار مشکل می باشید، با همسرتان نیز بیشتر مشاجره خواهید نمود.

در زوج درمانی، روانشناس به فرد و همسرش کمک می کند تا موارد مشاجره انگیز در زندگی زناشویی را شناسایی نموده و به آنها کمک کند تا تصمیم بگیرند که ایجاد کدام تغییرات در رابطه زناشویی و رفتار هر یک از همسران ضروری است تا هر دوی آنها از روابط زناشویی احساس رضایت پیدا کنند.

استفاده از روش های دیگری برای ارتباط با همسر و یا تغییرات شخصی برای برطرف نمودن مشکلات روانشناسانه فرد می تواند از جمله این تغییرات باشد. زوج درمانی در بردارنده آموزش نحوه برقراری موثرتر ارتباط با همسر و بهتر گوش دادن به وی باشد. همسران می بایست بیاموزند که نبایستی با یکدیگر در رقابت باشند و اهداف زندگی مشترک خویش و نحوه تقسیم وظایف در رابطه زناشویی را تعیین نمایند.

گاهی اوقات فرآیند زوج درمانی بسیار شبیه روان درمانی فردی است و گاهی اوقات هم شبیه یک دوره مدیتیشن و گاهی نیز آموزشی است.ترکیب این سه روش است که زوج درمانی را موثر می سازد.

 

منبع:

http://drkamranaskari.ir

تعداد بازدید: 636

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.