خشکی چشم (بخش اول)
خشکی چشم  (بخش اول)

خشکی چشم (بخش اول)

خشکی چشم:

خشکی چشم هنگامی اتفاق می افتد که چشم نمیتواند به اندازه کافی اشک تولید کند یا اشک تولید شده پایداری مناسبی ندارد و به سرعت تبخیر میشود علاوه بر این التهاب سطح چشم ممکن است منجر به درد زخم یا لک بر روی قرنیه میشود و حتی در برخی موارد منجر به از دست دادن بینایی میشود اگرچه از دست دائمی بینایی ناشی از خشکی چشم نادر است. خشکی چشم انجام برخی از کارها را برای بیمار مشکل میکند برای مثال کار با رایانه یا خواندن طولانی مدت علاوه بر این تحمل افراد را برای محیط های خشک مثل اقلیم کویری یا حاشیه کویر هوای داخل هواپیما و...کم میکند.

 

انواع خشکی چشم:
خشکی چشم ناشی از کمبود لایه آبی اشک: اختلالی است که در آن غدد اشکی نمی توانند به میزان کافی بخش آبکی لازم برای اشک را تولید کنند تا سطح چشم سالم باقی بماند.خشکی چشم ناشی از تغییر ترکیب اشک:  ممکن است ناشی از التهاب غدد میبومین باشد که در لبه پلک ها قرار گرفته اند این غدد بخش چربی اشک را تولید می کنند که از تبخیر سریع آن جلوگیری و اشک را پایدار میکند. خشکی چشم ممکن است متعاقب موارد زیر دیده شود
التهاب سطح چشم التهاب غدد اشکی یا ملتحمه
هر بیماری که ترکیب اشک چشم خود را تغییر دهد
افزایش سطح چشم همانند پرکاری تیروئید که چشم برجسته میشود و پلک ها کاملاً بسته نمیشوند.
جراحی زیبایی پلک ها به ویژه اگر پلک بسیار بیشتر از معمول باز شود.

 

اشک و ارتباط آن با خشکی چشم :

اشکی که توسط غدد اشکی تولید میشود برای حفظ سلامت کلی چشم و دید واضح ضروری است.اشک سطح چشم را شستشو میدهد آنرا مرطوب نگه داشته و گرد و غبار بر روی آن را برطرف می کند همچنین چشم را در مقابل عفونت های باکتریایی و سایر عفونت ها محافظت میکند همچنین چشم را در مقابل عفونت های باکتریایی و سایر عفونت ها محافظت میکند.

اشک از سه جزء تشکیل شده است :

لایه خارجی: لایه چربی است که توسط غدد میبومین لبه پلک ها تولید و ترشح میشود
لایه میانی :  لایه آبکی است که توسط غدد اشک فرعی تولید میشود
لایه داخلی:  لایه ی موکوسی یا موسین است که سلول های خاصی در ملتحمه چشم، آن را تولید میکنند. اشک از پروتئین (شامل فاکتورهای رشد) الکترولیت ها ویتامین های ضروری و مواد ضد میکروبی برای جلوگیری از عفونت و سلامت سطح چشم تشکیل شده است.
علاوه بر فعالیت هایی که برای اشک گفته شد، آنها برای پاسخ های فوری نیز ضروری هستند، برای مثال هنگامی که ذره ای وارد چشم می شود با تحریک چشم شستشو با اشک انجام شده و از ایجاد عفونت پیشگیری می کند اگر غدد اشکی نتوانند به میزان کافی اشک تولید کنند خشکی چشم اتفاق می افتد.

 

علائم خشکی چشم :

سوزش چشم
احساس جسم خارجی
دوره های پر اشکی به دنبال خشکی چشم
ترشح غلیظ و چسبناک از چشم ها
قرمزی و درد چشم
تاری دید گاهگاهی
احساس سنگینی پلک
خستگی زودرس چشم
احساس ناراحتی هنگام استفاده از لنز تماسی
کاهش تحمل خواندن تماشای تلویزیون کار با رایانه یا هر فعالیتی که نیاز به خیره شدن طولانی مدت دارد.

 

علل خشکی چشم :
خشکی چشم ممکن است از عوارض جانبی بخی داروها مثل آنتی هیستامین ها ضد احتقان ها آرام بخش ها داروهای ضد فشار خون داروهای پارکینسون داروهای ضد بارداری و ضد افسردگی باشد.بیماری پوستی بر روی پلک چشم یا اطراف ان میتواند منجر به خشکی چشم شود.در خانم های باردار نیز خشکی چشم ممکن است اتفاق بیفتد. بیماریهای التهابی غدد پلکی از جمله اختلال عملکرد غدد میبومین و بلفاریت میتواند منجر به خشکی چشم شود.خشکی چشم پس از لیزیک و لازک ممکن است اتفاق بیفتد این علائم ممکن است 3 تا 6 ماه طول بکشد البته در برخی از موارد ممکن است بیشتر به طول بیانجامد. خشکی چشم میتواند ناشی از سوختگی های شیمیایی چشمی یا حرارتی باشد که بر روی غشای پوشاننده ی پلک ها و چشم اثر می گذارد.آلرژی ها میتواند یکی از دلایل خشکی چشم باشند. پلک زدن ناکافی که همراه با نگاه که همراه با نگاه کردن به صفحه نمایشگر تلویزیون یا یارانه است ممکن است منجر به علائم خشکی چشم شود.افزایش بیش از حد و یا کمبود ویتامین ها نیز از دلایل خشکی چشم است.داروهای گیاهی نیز ممکن است عوارض جانبی بر روی خشکی چشم داشته باشند.خشکی چشم می تواند به علت باز ماندن چشم ها در هنگام خواب نیز اتفاق بیفتد.

منبع:

http://www.drfartookzadeh.ir

تعداد بازدید: 931

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.