اختلالات هورمونی؛ نشانه ها و درمان
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری دانا (داناخبر) وقتی تعادل هورمونها به هم میخورد و اختلالی در این زمینه ایجاد میشود، باید منتظر بروز مشکلات متعددی هم باشیم. به این معنی که سلامت فرد در نتیجه اختلالات هورمونی دستخوش تغییر میشود و شرایط نامناسبی برای او ایجاد میکند.
جام جم نوشت: بسیاری از خانم ها که نگران این موضوع هستند، تصور می کنند اختلالات هورمونی فقط با بروز مشکلاتی در وضع عادت ماهانه مشخص می شود؛ در صورتی که این مورد فقط یکی از نشانه های نداشتن تعادل هورمون هاست و در کنار آن ممکن است موارد دیگری هم وجود داشته باشد؛ البته نکته مثبت این است که می توان با تغییرات ساده و روش های درمانی خاصی این مشکلات را تا حد زیادی برطرف کرد و به همین دلیل هم متخصصان توصیه می کنند پس از روبه روشدن با نشانه های نداشتن تعادل هورمونی حتما به پزشک مراجعه کنید.
تغییرات هورمونی
علایم ناشی از تغییرات هورمونی میان خانم ها در سنین مختلف، متفاوت است. دکتر فرناز مشیری با بیان این مطلب، می گوید: شروع تغییرات هورمونی در سنین پایین و قبل از بلوغ با نشانه هایی مانند افزایش رشد قدی و نمایان شدن صفات ثانویه جنسی مشخص می شود و پس از آن بلوغ اتفاق می افتد.
زمانی که فرد به بلوغ می رسد به این معنی است که تغییرات هورمونی در بدنش ایجاد شده، اما آن طور که این جراح و متخصص زنان و زایمان می گوید: تا زمانی که این تغییرات هورمونی کامل شود و تخمک گذاری صورت بگیرد، ممکن است اختلالاتی در وضع عادت ماهانه وجود داشته باشد که این دوره حتی می تواند چند سال هم ادامه یابد و دقیقا شرایطی مانند این در دوره یائسگی هم اتفاق می افتد. بنابراین تغییرات هورمونی در سنین قبل از بلوغ و همین طور برای کسانی که نزدیک به دوره یائسگی هستند، با بی نظمی و بروز اختلال در عادات ماهانه مشخص می شود.
سهل انگاری نکنید
درست است که اختلالات هورمونی می تواند با بروز مشکلاتی در وضع عادات ماهانه خودش را نشان دهد، اما این مطلب نباید باعث شود فردی که قاعدگی های نامرتب دارد، چنین موضوعی را ساده بگیرد.
دکتر مشیری نیز با تاکید بر این موضوع، یادآور می شود: هرگونه تغییری در وضع قاعدگی خانم ها باید پیگیری شود و لازم است ابتدا یقین پیدا کنیم هیچ گونه مشکل مهمی در این زمینه وجود ندارد. فقط در این مواقع است که می توان وضع هورمونی و اختلالات قاعدگی را به شرایط قبل از بلوغ یا یائسگی ارتباط داد.
از بلوغ تا یائسگی
بسیاری از مشکلاتی که برای خانم ها پیش می آید در سنین بین بلوغ و یائسگی است. در این سال ها هم اختلالات هورمونی و نامتعادل بودن هورمون ها می تواند با علایمی نمایان شود که به گفته دکتر مشیری، اختلالات قاعدگی، ریزش موی شدید و کدرشدن پوست از جمله این موارد است.
دیگر نشانه های اختلال
علاوه بر اینها، این متخصص زنان و زایمان می گوید: ایجاد جوش هایی روی صورت یا حتی روی بازوها، گردن و پشت، رویش موهای زاید که اغلب دور سینه، زیر چانه و بالای شکم ایجاد می شود و همین طور ضخیم شدن کل موهای بدن از دیگر نشانه هایی است که در اثر اختلالات هورمونی رخ می دهد.
زمانی که این خانم ها سونوگرافی می کنند هم معمولا تخمدان هایشان بزرگ شده و کیست های ریزی در آن دیده می شود. این پزشک متخصص با اشاره به این موضوع، ادامه می دهد: معمولا بیماران برای این کیست ها به جراحی نیاز پیدا نمی کنند. در واقع، به دلیل اختلالات هورمونی و با توجه به این که تخمک گذاری اتفاق نمی افتد، تخمدان ها خیلی سفت و بزرگ می شود و به همین دلیل تخمکی که در هر دوره باید آزاد شود، به صورت کیست کوچکی باقی می ماند.
درمان
دکتر مشیری درباره روش های درمانی می گوید: براساس سن و سال هر فرد باید از روش های درمانی خاصی کمک گرفت. در صورتی که مشکل اصلی ایجادکننده این وضع مشخص شود هم می توان اختلال و عوارض ناشی از آن را برطرف کرد.
مراجعه سریع به پزشک
وی با تاکید براین که هرگونه اختلال و به هم خوردن تعادل در هورمون های بدن باید مورد توجه قرار گیرد و به پیگیری نیاز دارد، توصیه می کند: همه خانم ها و بخصوص کسانی که بیشتر از 40 سال دارند، این اختلالات و نشانه ها را جدی بگیرند و حتما در صورت مواجهه با آن به پزشک مراجعه کنند.
دوری از مصرف خودسرانه دارو
همچنین توصیه می شود کسانی که بالای 40 سال هستند خودسرانه از قرص های پیشگیری از بارداری که یکی از انواع قرص های هورمونی است، استفاده نکنند، زیرا مصرف این داروها احتمال جمع شدن لخته در رگ و در نتیجه بروز سکته مغزی و قلبی را افزایش می دهد.
منبع:
http://danakhabar.com
تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.