اختلالات معده
اختلالات معده

اختلالات معده

سرطان :

سرطان معده از معده نشاءت می‌گیرد و بیشتر افراد مسن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

علائم: در مرحله پیشرفته بیماری، برخی از علائم سرطان معده می‌تواند شامل مواردی همچون: کاهش وزن بدون علت، استفراغ، وجود خون در مدفوع، زردی و یا مشکل در بلع باشد.

علل: هیچ علت واحدی برای سرطان معده عنوان نمی‌شود. اما برخی از عوامل خطرساز مؤثر در سرطان معده شناخته شده‌اند. برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

رژیم غذایی مملو از نمک و یا غذاهای دودی شده
 برخی از مواد غذایی حاوی نیتریت؛ این مواد شیمیایی توسط باکتری‌ها در معده به ترکیبات مضرتر (مواد سرطان‌زا) تبدیل می‌شوند.
 سیگار کشیدن
 مصرف سنگین الکل
 کمبود ویتامین C، مصرف نکردن میوه‌ها و سبزیجات
 هلیکوباکتر پیلوری
 سابقه خانوادگی

زخم معده:

زخم معده در اثر ایجاد شکاف در دیواره پوششی معده به وجود می‌آید که علت ان می‌تواند مصرف برخی از داروها و یا افزایش اسید معده باشد.

علل: آسپرین، داروهای غیراستروئیدی و سابقه خانوادگی دو علت اصلی این اختلال هستند.

تشخیص: در اغلب موارد تشخیص از طریق آندوسکوپی انجام می‌شود، ممکن است بیوپسی یا نمونه‌برداری از معده برای کشف وجود هلیکوباکتر پیلوری نیز انجام شود.

درمان: تمام بیماران مبتلا به زخم که به باکتری آلوده شده‌اند باید تحت درمان با آنتی‌بیوتیک‌ها قرار بگیرند. معمولاً یک داروی سرکوب‌کننده ترشح اسید لازم است تا علائم تسکین یافته و زخم بهبود یابد، همچنین اثر آنتی‌بیوتیک‌ها نیز افزایش می‌یابد. بیمارانی که دچار عوارض جدی زخم معده هستند، ممکن است نیاز به تکرار ازمایشات داشته باشند.


سوء هاضمه:

سوءهاضمه  اصطلاحی است که برای توصیف علائمی مانند، احساس پری پس از مصرف یک وعده غذایی، احساس ناراحتی معده بعد از غذا، سوزش یا درد در قسمت فوقانی شکم بکار گرفته می‌شود. هرساله درد در ناحیه بالای شکم، سوءهاضمه و سوزش سر دل، حدود ۲۵ درصد از افراد جمعیت را تحت تأثیر می‌گذارد. درمان ناراحتی معده معمولاً به علت ان بستگی دارد. علت ناراحتی معده می‌تواند بیماری‌های ساده مانند عدم تحمل مواد غذایی یا بیماری ریفلاکس اسید معده به مری (GERDD) باشد و یا می‌تواند  بیماری‌های جدی‌تر مانند زخم‌ها و سرطان معده باشد.

ریفلاکس معده زمانی رخ می‌دهد که محتویات اسیدی معده وارد لوله مری می‌شوند. غذاهای تند، نعناع، شکلات، کافئین، الکل یا مرکبات، غذاهایی هستند که می‌توانند التهاب یا اسیدیته معده را افزایش داده و موجب ریفلاکس گردند. متخصصین گوارش معتقدند مواد غذایی دیرهضم، مانند غذاهای چرب، می‌توانند علائم ریفلاکس را بدتر کنند. همچنین استرس و اضطراب نیز می‌تواند شرایط ریفلاکس را بدتر نماید.

درمان: باید اقدامات لازم برای رفع اضطراب، استرس و حوادث عاطفی در افراد انجام شود. هم‌ زمان با درمان عوامل روحی، روانی در افراد، علائم ناراحتی معده نیز می‌تواند کاهش یابد. عواملی همچون عادات رژیم غذایی، سیگار و الکل نیز باید مدنظر قرار بگیرد. موفقیت درمان دارویی در افراد متغیر است. برخی بیماران با کمک آنتی‌اسیدها یا داروهای سرکوب‌کننده اسید معده، علائمشان تسکین می‌یابد، بیمارانی که علائم آن‌ها مربوط به دیر تخلیه شدن معده است نیز با داروهای افزایش‌دهنده سرعت تخلیه معده، شرایط شان بهبود می‌یابد.

 شناخت عمومی معده:

معده یک کیسه لوبیا شکل است که در پشت دنده‌های پایین قفسه سینه واقع شده است. هنگامی‌ که مواد غذایی وارد معده می‌شوند، دو دریچه عضلانی ابتدای معده و انتهای معده قبل از روده کوچک را می‌بندند. سپس پوشش و لایه مخاطی معده اسید هیدروکلریک و آنزیم‌های گوارشی را برای تجزیه مواد غذایی ترشح می‌کنند، به‌نحوی‌ که مواد غذایی برای ادامه مسیر خود در دستگاه گوارش آماده گردند. پس از ترشح اسید و آنزیم‌ها، عضلات معده طی فرایندی که “حرکات دودی معده” نامیده می‌شود، منقبض شده و به‌آرامی مواد غذایی را با اسید معده و آنزیم‌ها مخلوط می‌نماید.

منبع:

https://gimed.ir

تعداد بازدید: 1217

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.