سیگار برای سلامت هر کسی مضر و مخرب است ولی نیکوتین موجود در سیگار می تواند برای افراد دیابتی مخرب تر و کشنده تر باشد. جالب است بدانید در بررسی های آزمایشگاهی پژوهشگران کشف کرده اند که نیکوتین سطوح قند خون را افزایش می دهد و لذا هر چه میزان نیکوتین بیشتر باشد سطح قند خون نیز بیشتر می گردد.
در مطالعات بالینی اثر نیکوتین بر افزایش هموگلوبین گلیکوزیله ارزیابی شده است و ارزیابی ها حاکی از آن بودند که نیکوتین موجب افزایش قند خون و هموگلوبین گلی کوزیله می گردد. همانطور که می دانیم هموگلوبین گلی کوزیله شاخصی است که نشاندهنده متوسط قند خون در سه ماهه اخیر می باشد. لازم بذکر است که افزایش سطوح قند خون در افراد دیابتی خطر ظهور برخی عوارض مرتبط با دیابت نظیر: بیماری های چشمی و کلیوی و غیره را می افزاید.
همانطور که می دانیم سیگار از جوانب مختلفی برای سلامت قلب و عروق مضر است و می تواند موجب سخت و باریک گشتن عروق خونی و آسیب رساندن به سیستم قلب و عروق گردد. مطالعات انجام گرفته نشان داده اند که افراد دیابتی در معرض خطر عوارضی نظیر : بیماری های قلبی، سکته، بیماری کلیوی، تخریب اعصاب، عوارضی در پا و بسیاری از عوارض دیگر می باشد، و سیگار کشیدن نیز می تواند این خطرات را تشدید کند.
بنابر این اگرچه سیگار برای سلامتی همه افراد مضر می باشد، برای افراد دیابتی خطرات به مراتب بیشتری را به همراه خواهد داشت. لذا توصیه اکید برای کنترل بهتر قند خون و پیشگیری از سایر عوارض دیابت ترک مصرف سیگار می باشد. علاوه بر این از آنجا که نیکوتین عامل ایجاد کننده این اثرات زیان بار را در کنترل قند می باشد، این افراد باید مصرف محصولات جایگزین سیگار مانند برچسب های نیکوتین را نیز محدود نمایند. البته اگر شما در روند ترک سیگار برای مدت زمانی کوتاه از محصولات جایگزین استفاده می نمایید، اشکالی ندارد. ولی اگر به علت این که به نیکوتین عادت دارید مصرف این محصولات را در طولانی مدت ادامه دهید قطعا برای شما مضر خواهد بود. همچنین توصیه برای افراد دیابتی آنست که آدامس نیکوتین را برای طولانی مدت استفاده نکنند.
نکته جالب توجه آنست که صرف نظر از مدت زمان و میزانی که سیگار را مصرف می کرده اید، ترک سیگار خطر بیماری قلبی، اختلالات کنترل قند خون و دیگر عوارض مرتبط با سلامت را در شما کاهش خواهد داد. همچنین مطالعات علمی نشان داده اند حتی اگر سالیان طولانی از دخانیات استفاده می کردید پس از ترک سیگار کنترل قند خون در ظرف مدت کمتر از چندماه به مراتب بهتر خواهد شد.
پس با ترک نمودن سیگار از مزایای متعددی برخوردار خواهید شد که برخی از انها عبارتند از:
- کاهش سطح قند خون
- کاهش سطح هموگلوبین گلی کوزیله یا A1C (که نشانگر میانگین قند خون فرد دیابتی در طی 3 ماه گذشته است و نمایانگر میزان موفقیت فرد دیابتی در کنترل بیمارش اش می باشد).
- کمک به بهبود پروفایل چربی خون از جمله: کاهش کلسترول LDL و تری گلیسرید و بهبود سطوح کلسترول HDL ؛ در نتیجه کمک به پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و سکته ها و برخی عوارض مرتبط دیگر .
- افزایش طول عمر
- بهبود سطح سلامت کلی بدن
- احساس سلامت بیشتر (سیگار کشیدن علاوه بر موارد مذکور، می تواند سبب : سرفه، کاهش قدرت عضلانی و توان ورزشی ، و زخم شدن گلو گردد.)
- ظاهر بهتر (سیگار می تواند موجب چین و چروک در صورت ، لکه دار شدن دندانها و کدر شدن پوست گردد).
- ترک کردن سیگار احساس بویایی و چشایی شما را بهبود می بخشد.
- صرف جویی در هزینه ( اغلب افراد سیگاری پول زیادی را هزینه خرید سیگار می نمایند).
البته در انتها یاد آور می شویم ترک نمودن سیگار نیز راه و رسم خود را دارد و ترک نمودن یکباره و خودسرانه سیگار نیز می تواند مضراتی را به همراه داشته باشد، لذا بهتر است زیر نظر متخصص مربوطه با روشی صحیح سیگار را ترک نمایید و از راهنمایی های متخصصین امر در ترک سیگار مدد جویید.
تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.