هولتر مانیتورینگ
هولتر مانیتورینگ

هولتر مانیتورینگ

هولتر مانیتورینگ
هولتر مانیتورینگ ریتم: ECG

 این روش برای افرادی استفاده می ‌شود که در طول شبانه روز فقط لحظات یا دقایق کوتاهی دچار مشکل قلبی و یا سنکوپ می ‌شوند و بقیه زمان ‌ها مشکل واضحی ندارند. در این روش یک دستگاه ضبط به بیمار وصل می ‌شود تا در طول شبانه روز فعالیت‌ های الکتریکی قلب را ثبت کند تا پزشک بعدا با بررسی آن ها وقوع حوادث قلبی را متوجه شودهولتر که در واقع عبارت کامل آن پایشگر نوار قلب هولتر است، برای تشخیص بی‌نظمی‌های تپش قلب به کار می‌رود. این پایشگر شامل یک دستگاه تقریباً به اندازه مدل‌های بزرگ تلفن همراه است که توسط تعدادی سیم به چسب‌هایی که روی تنه بیمار چسبانده شده اند، وصل می‌شود. این دستگاه نوار قلب بیمار را برای مدت 24 تا 48 ساعت می‌تواند ضبط کند. بدین ترتیب اگر در این مدت هر گونه بی‌نظمی در تپش قلب فرد به وقوع بپیوندد، ثبت و ضبط می‌شود و سپس پزشک متخصص قلب می‌تواند آنها را ببیند و یا  علائم بیمار توجه نماید و به تشخیص و راه درمانی مناسب پی ببرد.

درواقع، دستگاه کوچکی که بیمار برای 24‌تا‌48 ساعت با خود حمل می‌کند یک حافظه رایانه‌ای به شمار می‌آید. از طریق چسب‌های روی قفسه سینه (الکترودها)، سیگنال‌های کارکرد الکتریکی قلب دریافت و توسط سیم‌هایی به دستگاه هولتر ارسال می‌شود. دستگاه با استفاده از فیلترهای اولیه خود قسمت مناسب از سیگنال‌های الکتریکی را که پارازیت‌های آن حذف شده در خود نگاه می‌دارد.
بیمار پس از 24 تا 48 ساعت نزد درمانگاه مربوطه بر می‌گردد. در آن جا پس از جدا کردن الکترودها و سیم‌ها، دستگاه هولتر را به یک رایانه متصل می‌سازند. نرم افزار ویژه هولتر ضمن استفاده از فیلترهای نرم افزاری خود اطلاعات ثبت شده در هولتر را آنالیز  و در جداول آماده می‌کند، ضمن اینکه قسمت‌های مهم آن را به‌صورت نوار قلب نشان می‌دهد. این گزارش به‌طور معمول توسط چاپگر متصل به رایانه، چاپ و نسخه‌ای از آن به بیمار تحویل داده می‌شود و در انتهای آن با تشخیص پزشک همراه می باشد. دستگاه ضبط‌کننده واقعه در مدل‌های مختلف تولید می‌شود. از آن جایی که ممکن است بیمار ناچار باشد برای مدت چندین روز آن را همراه داشته باشد، عملی نیست که بتوان از سیم‌ها برای انتقال سیگنال الکتریکی استفاده کرد. بنابراین معمولاً این دستگاه شامل الکترود و حافظه حلقوی(loop) است. بدین ترتیب در تمام لحظات نوار قلب بیمار روی یک حافظه رایانه‌ای ضبط می‌شود که گنجایش این حافظه محدود است با پرشدن حافظه آن، اطلاعات قدیمی پاک  و اطلاعات تازه جایگزین آن می‌شود. 
به‌عنوان نمونه، فرض بگیرید برای بیماری این دستگاه تجویز می‌شود. مدلی از این دستگاه که مانند گردنبند است به بیمار داده و اندازه زنجیر آن طوری تنظیم می‌شود که دستگاه تقریباً روی قلب قرار بگیرد طوری که بتواند امواج الکتریکی قلب را به بهترین صورت ممکن دریافت کند.. 
نکته مهم این است که هولترمونیتورینگ در مواقعی کمک کننده است که حملات ‏مکرر طپش قلب و یا سنکوپ وجود داشته باشد. در صورتی که تعداد این حملات کم ‏باشد (مثلا یکبار در ماه و یا در سال) ثبت کننده های دیگر مانندloop recorder ‎‏(برای یک ماه) و یا ثبت کننده های کاشتنی در داخل بدن (برای 18 ماه) و یا در ‏صورت صلاحدید پزشک، مطالعه الکتروفیزیولوژی مورد نیاز می باشد.

 

هولتر فشار خون 
در این روش دستگاه فشار سنجی که توسط کامپیوتر برنامه ریزی می‌شود در فواصل تعیین شده به مدت 24 الی 48 ساعت درحالیکه شما به فعالیتهای معمول روزمره مشغول هستید فشار خون و ضربان قلب شما را اندازه گیری می‌کند. از این روش در موارد زیر می‌توان استفاده کرد ثبت فشار خون در روز با فواصل کمتر و در خواب برای جلوگیری از بهم خوردن نظم خواب با فواصل بیشر صورت می گیرد.
   * افرادی که در مراجعه به پزشک به علت استرس به طور کاذب دچار افزایش فشار خون می‌شوند.
   * ارزیابی فشارخون مقاوم به دارو
   * بررسی اثر داروهای پایین آورنده فشار خون
   * بررسی علایم همراه با فشار خون بالا
   * تصمیم گیری برای شروع دارو در بیماران
   *  اطمینان از موثر بودن دارو در طول 24 ساعت
   * تشخیص بالا رفتن فشار خون در طول شب
   * بررسی فشار خون و نبض درحین کارهای روزانه
   * بررسی فشار خون در زمان حاملگی 
   * در همه روشهای ثبت وقایع با دستگاه ثبت حالات بالینی بیمار توسط خود فرد اهمیت ویژه ای دارد.

منبع:

http://www.galborog.com

تعداد بازدید: 1704

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.