ضرورت جدی گرفتن خون ریزی های هنگام دفع
ضرورت جدی گرفتن خون ریزی های هنگام دفع

ضرورت جدی گرفتن خون ریزی های هنگام دفع

خونریزی از روده بزرگ هنگام دفع که به طور معمول از سوی بسیاری به علل مختلفی جدی گرفته نشده یا روی آن سرپوش گذاشته می شود علل مختلفی دارد که در صورت مشاهده، نباید بی تفاوت از آن گذشت و باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. رنگ خون خارج شده از روده ممکن است تیره یا روشن باشد که خون سیاه و تیره نشان دهنده خونریزی در قسمت فوقانی روده مانند معده است و خون روشن خونریزی از پایین روده را نشان می دهد و عللی مانند هموروئید دارد. برای تشخیص علت اصلی خونریزی و در برخی موارد درمان آن، کولونوسکوپی (پس روده بینی یا کولون بینی) انجام می شود. کولونوسکوپ یک وسیله تشخیصی لوله ای شکل است که از رکتوم وارد بدن می شود و با دوربینی که سر آن قرار دارد، مخاط روده را بررسی می کند.
متاسفانه بیشتر افراد از انجام این روش می ترسند و تصور می کنند با درد زیادی همراه است و می تواند ناقل بیماری باشد، به همین علت مراجعه به پزشک را به تاخیر می اندازند؛ در صورتی که این روش تشخیص، بسیار با اهمیت است و با تشخیص بیماری در مراحل اولیه، به درمان زودهنگام و بهبود کامل کمک می کند. در مورد علت خونریزی در روده و نحوه تشخیص آن با کولونوسکوپی، با دکتر ناصر ابراهیمی دریانی، فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد گفت و گو کردیم.
تشخیص بیماری با رنگ خون
رنگ خون خارج شده از روده در تشخیص به پزشک کمک می کند، می گوید: مهمترین کاربرد کولونوسکوپی تشخیص ضایعات مخاطی روده بزرگ است. سطح یا مخاط روده، گاه ملتهب یا زخم می شود و سریع خونریزی می کند که با کولونوسکوپی می توان علت خونریزی را بررسی کرد و ضایعات اطراف مقعد مانند هموروئید، شقاق و فیستول را تشخیص داد.
یکی از مهمترین علل خونریزی در روده وجود پولیپ است. پولیپ جوانه یا گوشت اضافه در طول روده بزرگ است و اهمیت تشخیص آن از این نظر است که رشد پولیپ در ۹۸ درصد موارد به سرطان های روده بزرگ تبدیل می شود که اگر از مرحله نخست تشخیص داده و با کولونوسکوپی برداشته شود، از بروز سرطان جلوگیری می شود. در خارج کشور، افراد بالای ۵۰ سال، یک بار در سال باید کولونوسکوپی انجام دهند و اگر پولیپ در روده آن ها وجود نداشت، کولونوسکوپی ۱۰ سال بعد دوباره تکرار خواهد شد. اما اگر پولیپ در روده مشاهده شود، فاصله میان انجام دو کولونوسکوپی کم می شود. اما در ایران انجام این چکاپ جا نیفتاده است. پولیپ به طور معمول بی علامت است و پس از ۵۰ سالگی علائم خود را نشان می دهد.
کسی که در بستگان درجه یک خود، سابقه ابتلابه سرطان روده داشته باشد، به ویژه اگر زمان ابتلاپیش از ۵۰ سالگی و در سمت راست بدن باشد، زمینه ژنتیکی ابتلابه سرطان در او بالااست. این فرد باید ۱۰ سال پیش از سنی که عضو مبتلای خانواده او گرفتار این سرطان شده است به پزشک مراجعه کند تا کولونوسکوپی انجام شود. با این روش تشخیصی اگر ضایعه خطرناکی در روده دیده شود، تکه برداری و آزمایش خواهد شد، همچنین با کولونوسکوپی می توان آن را از روده خارج کرد.
یکی دیگر از کاربردهای کولونوسکوپی، تشخیص کولیت زخمی روده است که بسیاری از افراد جامعه به آن مبتلاهستند. این افراد دائم اسهال دارند که گاه در آن خون دیده می شود. در این بیماری مخاط روده ملتهب شده و زخم های متعددی در روده بزرگ به وجود می آید که خونریزی هنگام دفع را به دنبال خواهد داشت.
دستگاه کولونوسکوپ ناقل بیماری نیست
بیمارانی که از انتقال میکروب از کولونوسکوپ ترس دارند باید بدانند که پس از انجام هر کولونوسکوپی، دستگاه با محلولی که همه ویروس های اچ آی وی و هپاتیت را از بین می برد، شسته می شود. مطالعات نشان می دهد هنگام کولونوسکوپی درد در زنان و مردان لاغر و قد بلند بیشتر است که برای این افراد از داروی بیهوشی استفاده می شود و اگر مریض نسبت به تحمل درد حساس نباشد با زدن داروی خواب آور و ضد درد بیمار را آرام می کنیم.
عوارض انجام کولونوسکوپی:
گاه در موارد نادر ممکن است به علت چسبندگی شدید روده، سوراخ شدگی ایجاد شود یا اگر پولیپ بدون پایه، بزرگ و چسبیده به دیواره روده باشد موجب سوراخ شدگی روده می شود که اگر این اتفاق بیفتد بیمار برای جراحی اورژانسی به اتاق عمل منتقل خواهد شد.

منبع :

http://shahramnazari.com

تعداد بازدید: 730

تذکر مهم شما نمی توانید با تکیه بر مطالبی که در سایت e پزشک منتشر می شود مبادرت به خود درمانی کنید.